10.000 stappen per dag? Is dit nodig?

Elke dag weer 10.000 stappen lopen. Veel mensen doen dit omdat ze het ergens gezien hebben dat het goed is. Tuurlijk is wandelen goed voor je? Maar waarom nou 10.00 stappen en is dat echt nodig? 
 

Hoe veel stappen moet je zetten op een dag? 

Zo veel stappen zijn helemaal niet nodig om de voordelen te halen. Sterker nog, het aantal stappen dat je per dag moet zetten om gezond te blijven ligt veel lager. Er is onderzoek gedaan bij 18.000 vrouwen met een gemiddelde van 72 jaar oud. Aan hen werd gevraagd of zij een week lang hun stappen konden bijhouden. De deelnemers zijn nog 4 jaar lang gevolgd. Wat uit dit onderzoek is gebleken dat vrouwen die gemiddeld 2.700 stappen zetten, een groter risico hebben om vroegtijdig te overlijden. De deelnemers die gemiddeld 4.400 stappen zette op een dag hadden een lager risico op overlijden. Zo blijkt dus, hoe meer stappen je zet, hoe groter de kans dat je iets ouder wordt. 

Grens 

Helaas genoeg is er wel een grens. Wanneer je namelijk meer dan 7.500 stappen op een dag gaat lopen, levert het je niet meer voordeel op. De snelheid maakt ook geen verschil. Denk nou niet bij de 7.500 stappen dat je het beste gelijk kan stoppen. Fysieke activiteiten hebben altijd voordelen, dus ga zo door! 

Waarom is wandelen goed voor je? 

We weten nu hoe veel stappen we moeten zetten op een dag om een groter risico te krijgen om ouder te worden. Maar wandelen is goed voor meer verschillende dingen, zoals je hartgezondheid. Door een klein rondje te lopen verlaag je al je bloeddruk. Naast je hart is wandelen ook goed om je hersenfuncties te boosten, om sneller vet te verbranden en voor je geest. Je kan je hoofd helemaal leeg maken. 

Sharing is caring