Dit is waarom je je opgeblazen voelt

Je vraagt je soms af, waarom is mijn buik zo opgeblazen. Een vervelend gevoel wat veroorzaakt kan worden door veel dingen. Het kan komen door simpele dingen zoals te weinig drinken of te snel eten. Maar misschien ben je wel intolerant. De meest voorkomende redenen hebben we voor je op een rijtje gezet.   

Intolerantie 

Het kan zijn dat je intolerant bent voor een bepaalde voedselgroep. Denk hierbij aan zuivel of gluten. De darmen raken geïrriteerd, reageren hierop en zetten uit. Je kan buikpijn, misselijkheid en winderigheid ervaren.  

Darm- en maagproblemen 

Heb je last van een darminfectie of darmziekte zoals de ziekte van Crohn dan kan dit gepaard gaan met een opgeblazen gevoel. Dit zijn milde symptomen van darmproblemen. Ook kan je last hebben van diarree.  

Voor maagproblemen geldt hetzelfde, heb je last van dyspepsie dan ervaar je een opgeblazen gevoel in de maag. Dit gevoel trekt vaak door naar de darmen. Dyspepsie is een ander woord voor een opgeblazen maag.  

Te snel eten en slecht kauwen 

We weten het allemaal, te snel eten of drinken is niet goed. Eet je te snel dan slik je meer lucht in dan normaal. De bacteriën in de darmen zorgen dan voor overmatige gasvorming. De gevolgen zijn dan; maagpijn, buikpijn, winderigheid en misselijkheid.  

Stoelgang  

Heb je een onregelmatige stoelgang dan kan dit het probleem zijn. De ontlasting zit te lang in de dikke darm, hierdoor krijg je last van verstopping. Ook bekend als obstipatie. Hierdoor kan je het gevoel krijgen van een opgezette of opgeblazen buik.  

Vezels  

Vezels zijn goed voor de darmen. Maar niet iedereen kan ze even goed verteren. Dit zorgt soms voor vervelende symptomen. Denk aan een langzame stoelgang of een opgeblazen gevoel. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een intolerantie. De darmen raken geïrriteerd, reageren op de vezels en zetten uit. Vaak ervaar je dan een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid. 

Wat kan je doen 

Een opgeblazen gevoel is natuurlijk erg vervelend maar, er is wat aan te doen.  

Rustig eten 

Neem de tijd om rustig de maaltijden te eten. Zorg ervoor dat je goed op het eten kauwt. Ga niet voor de tv zitten maar, aan de keukentafel. De afleiding zorgt ervoor dat je minder aandacht hebt voor je eten. Hierdoor eet je vaak te snel.  

Probiotica 

Probiotica bevat miljarden bacteriën die goed zijn voor de darmen. Het kan helpen een verstoorde darmflora te herstellen. Een probiotica is een aanrader als je een antibiotica gebruikt. Deze medicatie kan de darmflora verstoren. Door een probiotica houd je de darmflora in evenwicht.  

Hydratatie  

Dat goed drinken belangrijk is weten we allemaal. Door genoeg water te drinken blijf je gehydrateerd en maak je verteringsenzymen aan. Wat zorgt voor een goede spijsvertering.  

Eetdagboek 

Weet je niet zeker waardoor je een opgeblazen gevoel hebt? Houd dan eens een eetdagboek bij. Zo kan je na een periode zien wat je hebt gegeten wanneer je dit gevoel ervaart.  

Heb je vaak of langdurig last van een opgeblazen gevoel dan is het belangrijk een arts te raadplegen. Door onderzoeken kan je er dan achter komen wat de oorzaak is.  

Sharing is caring