Move that Body!

Mijn eerste column voor Fit at Home en dat vind ik als beweegfreak natuurlijk een eer. In mijn werk als cardioloog, gespecialiseerd in vrouwen en hart -en vaatziekten, geef ik dagelijks in mijn spreekkamer het advies om meer te bewegen. De inspanningstesten die ik afneem zijn vaak bedroevend, ook als er geen hartprobleem is. Veel vrouwen hebben namelijk echt een beroerde basisconditie. En heel vaak komen de klachten waarvoor ze bij mij komen voort uit te weinig bewegen en is de oorzaak lang niet altijd een ziek hart.

Ik verwijs ze naar de sportwinkel voor een paar goeie schoenen en schrijf een wandelschema in de buitenlucht voor zodat we een begin kunnen maken met die 10.000 stappen per dag. Daarna een goed gesprek over een leuk en aanvullend programma ‘at home’  op de mat in de huiskamer voor de rek en strekoefeningen, yoga of HIIT training. Het gezondheidsvoordeel wat je uiteindelijk haalt uit meer bewegen is krachtiger dan welk medicijn ook. Het verbetert de vet en suikerstofwisseling, verlaagt je bloeddruk, vermindert stress, je gaat beter slapen, houd je gewicht beter onder controle en je wordt er over het algemeen blijer van!

Zo’n stukje leefstijl op recept werkt vaak heel goed. Als het lukt om een klein beetje meer te bewegen nemen hartklachten af, minder pijn op de borst, minder hartkloppingen, minder vermoeidheid. Maar waarom zijn vrouwen van nature ‘beweegarmoedig’? Ik ging het onderzoeken. Best lastig want er is bar weinig onderzoek gedaan naar vrouwen in de medische wetenschap. Het begint in de wetenschap vaak bij proefdieren. Laten we eens gaan kijken naar de rattenfamilie. Onderzoek laat zien dat vrouwelijke ratten over het algemeen minder actief zijn dan mannen ratten. Maar ook van alle studies die er bij mensen zijn gedaan op over dit onderwerp moeten we toch echt concluderen dat ook vrouwen minder actief zijn dan mannen. En dat begint al op de kinderleeftijd, jongetjes rennen meer rond dan meisjes en ook in de pubertijd zijn de dames over het algemeen wat minder beweeglijk.

Er zijn natuurlijk allerlei sociaal culturele en omgevingsfactoren te benoemen waardoor vrouwen minder bewegen maar het lijkt er ook op dat onze hormonale cyclus een rol speelt. Dit is wel ingewikkeld want er zijn geen belangrijke verschillen tussen het inspanningsniveau van vrouwen voor en na de overgang terwijl er dan wel degelijk sprake is van een ware hormoon oorlog. Als ik nog verder in detail treed dan kom ik uit op DNA verschillen. Ik zou zeggen, het zal allemaal wel. De hoogste tijd om het tij in de wetenschap te keren en het tegendeel te bewijzen. Aan alle dames, maar ook heren. Gymschoenen aan, keep moving en werk aan fit en gezond oud worden. Dat kan niet zonder een portie dagelijks bewegen of dat nou at home is of niet!

Sharing is caring