Dierentherapie

Een therapie ruimte is misschien niet de eerste plek waar je een dier zou verwachten. Maar toch is er een steeds grotere kans dat er een dier rondloopt, niet om diagnoses te stellen maar als hulp van een therapeut.

AAT staat voor Animal Assisted Therapy, therapie waarbij hulp van dieren wordt gebruikt. Bij deze therapie wordt een dier ingezet om bepaalde effecten te krijgen bij een patiënt.

Dieren in de zorg

Een dier kan worden ingezet om door te dringen tot een psychiatrische patiënt, een revalidatie patiënt te stimuleren bij het oefenen, patiënten met angsten vertrouwen te geven, te helpen bij het verwerken van trauma’s, het vergroten van zelfvertrouwen en bij kinderen met sociale problemen of ontwikkelingsstoornissen. Bij kinderen met een autistische stoornis kunnen dieren helpen bij het aanbrengen van structuur.

Soorten therapie

Voor de therapieën worden allerlei soorten dieren ingezet: honden, konijnen, paarden, katten, cavia’s en vogels. Elk dier wordt gebruikt voor een ander soort therapie. Paarden worden vaak ingezet bij mensen met een depressie omdat zij mensen spiegelen. Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard weglopen. Honden kunnen worden ingezet in tal van situaties met als doel: mensen geruststellen, ondersteunen en stimuleren. 

Zoals je ziet maken dieren niet alleen van veel mensen met een huisdier het leven een stukje leuker. Ze helpen ook mensen die het extra hard nodig hebben. Genoeg reden om ze eens extra te verwennen op dierendag dus! 

Sharing is caring