Sharing is caring

Cressplantjes, een extra smaaksensatie voor jouw gerecht!

Cressplantjes zijn kleine plantjes die heel vroeg geoogst zijn. Je bent vast wel eens in een sjiek restaurant geweest waar deze kleine groene plantjes op je bord lagen. Zo’n gek groen of gekleurd takje op je gerecht dient voor jouw gevoel ter decoratie. Je laat deze dan maar op de rand van je bord liggen omdat je denkt dat het niet eetbaar is. Dit zijn cressplantjes die juist bij dit gerecht horen en een extra smaaksensatie aan het gerecht geven! 

Wat zijn cressplantjes?

Cressplantjes zijn vroeg geoogste groenten. Ze zijn erg gezond: ze bevatten veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het gaat hier niet om het ontkiemde zaadje zoals taugé. Maar om het plantje zelf dat uit het zaadje groeit. Tuinkers is erg bekend, maar er bestaan nog andere cressplantjes met bijzondere smaken. Zo heb je ze met bijvoorbeeld een uitgesproken mosterd-, anijs- of knoflooksmaak. Ook zijn ze er in honing-, zoethout- en zelfs oestersmaak! Je koopt ze als jonge plantjes nog in de grond, zodat je ze zelf af kan knippen. 

Waar koop je cressplantjes?

Het bedrijf Koppert Cress uit Monster is gespecialiseerd in deze microgroenten. Zij vinden hun inspiratie door te kijken naar gerechten uit andere culturen. Zo komen zij tot de leukste variaties. Elk jaar komen ze ook met een nieuw soort plantje. Deze markt is nu ook open voor thuiskoks, want veel van deze plantjes kun je vinden in de Markthal in Rotterdam. Ook zijn ze verkrijgbaar in sommige groothandels, online en zelfs supermarkten! Je vindt ze in het versvak onder de naam ‘Discover Fresh’.

Hoe gebruik je cressplantjes?

Cressplantjes zijn op veel verschillende manieren in te zetten om jouw maaltijd nog lekkerder te maken. Voeg ze toe aan je boterham met kaas samen met tomaat, komkommer of roomkaas. Meng ze door de salade, omelet of roerbakschotel of ter garnering over bijvoorbeeld je pasta of soep. Kortom: wil je wat extra smaak aan datgene dat je eet? Voeg cressplantjes toe: gezond en erg lekker!