Alles over lichaamssappen

Waarom krijg je een droge mond en wat is nou precies de functie van speeksel? Heb je op een warme dag last van klotsende oksels? Verkouden zijn is niet fijn maar een heel belangrijk proces voor je lichaam. We vertellen waarom deze en andere lichaamssappen zo belangrijk zijn.

Zweet

Zweten doe je de hele dag. Tijdens het sporten, klamme handjes tijdens een sollicitatiegesprek of op een warme dag. Zweten doe je de hele dag. Tijdens het sporten, klamme handjes tijdens een sollicitatiegesprek of op een warme dag. Bij stress en spanning versnelt het hartritme. Hierdoor wordt er adrenaline door het lichaam gepompt. Je lichaam doet er alles aan om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Door te zweten voer je de overtollige warmte af.  

Speeksel 

Per dag gaat er ongeveer een liter speeksel door je mond. Speeksel heeft veel functies. Zo zorgt het ervoor dat je de smaak van je eten kan proeven. De smaakstoffen worden opgenomen in het speeksel. Daarna kunnen je smaakpapillen pas hun werk doen. 

Bij stress of spanning ervaar je vaak het gevoel van een droge mond. Probeer dan ergens op te kauwen, het stimuleert de speekselklieren.

Snot

Als je verkouden bent, ben je niet zo blij met deze vorm van lichaamssappen. Toch is het heel belangrijk. De slijmvliezen in de neus bevatten en plakkerig laagje. Het zorgt ervoor dat er geen stof in je neus komt maar, het houdt ook bacteriën buiten de deur.

Urine

De nieren filteren afvalstoffen vanuit het bloed, samen met water vormt dit urine. Goed drinken is daarom ook erg belangrijk. Zo voert je lichaam de afvalstoffen sneller af. Is je urine donkergeel? Dan drink je te weinig of verlies je veel vocht, bij het sporten bijvoorbeeld. 

Bloed 

Je hart pompt duizenden liters bloed per dag rond. Het zorgt ervoor dat de spieren en organen worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Wist je dat, bloed warmte door je lichaam vervoert? Het zorgt ervoor dat je een constante temperatuur houdt. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke en verrassende feiten over je lichaamssappen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. 

Feitjes

  • Onder je oksel zitten de meeste zweetklieren.
  • Je kan wel tot 10 liter vocht verliezen door het zweten. Blijf goed drinken!
  • Speeksel bestaat voor 97% uit water. 
  • Je produceert elke dag 1 à 1.5 liter snot per dag, ook als je niet verkouden bent. 
  • Je blaas kan maximaal 600 milliliter vocht opslaan.
  • De meest voorkomende bloedgroep is O. 

Sharing is caring