Droge en pijnlijke nagelriemen

Het is hartje winter en je handen hebben flink wat te voorduren. Wat is nou de oorzaak van de ingescheurde nagelriemen? Je doet er natuurlijk graag wat aan zodat je nagels en je handen er netjes en verzorgd uitzien.  

Pas op met de nagelriemen 

Sommige mensen knippen veel van de nagelriemen weg. Dit kan je beter niet doen want ze hebben namelijk een belangrijke functie. Ze beschermen de overgang van de nagels naar de huid tegen het indringen van bacteriën, schimmels en vuil. Droge en gescheurde nagelriemen zorgen dus voor een risico. Voorkomen is dus beter dan genezen.  

De oorzaak 

De nagelriem gaat inscheuren als de nagelriem te droog is en vast gaat zitten aan de nagel. In de winter is de lucht vaak droger en aanzienlijk kouder. Maar ook veel mensen ervaren dit probleem het hele jaar door.  

Zo verzorg je de nagelriem 

Trek nooit aan de velletjes

Zit er een velletje aan de ingescheurde nagelriem los, trek er dan nooit aan. Hierdoor ontstaan wondjes en kunnen er bacteriën in komen. Knip het velletje voorzichtig af. 

Terugduwen 

Wees voorzichtig als je dit doet. Gebruik een bokkenpootje en zet niet te veel kracht. Na het douche of het nemen van een bad zijn de nagelriemen zacht, zo gaat het een stuk makkelijker.  

Verzorgen 

We hebben het dus al over voorkomen en bijhouden gehad. Dit is erg belangrijk om een goede start te maken. Verzorgen is misschien wel het beste om te doen. Smeer de handen regelmatig in met een goede handcrème. Heb je hele droge nagelriemen en kunnen ze wel wat extra verzorging gebruiken? Smeer dan de nagelriemen twee keer per dag in met een voedende olie.  

Vitamines 

Om je nagels en nagelriemen extra gezond te houden zou je supplementen kunnen slikken. Zo verzorg en verbeter je van binnenuit. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D, zink en biotine het meeste effect hebben.  

Sharing is caring