Koffie met of zonder melk? 

De meeste mensen hebben een paar keer per dag behoefte aan een lekkere bak koffie. De ene persoon drinkt koffie graag met melk en de ander vindt het lekkerder zonder. Maar wat is nou gezonder? In dit artikel lees je hier meer over. 

Koffie met melk 

Koffie met melk is de oplossing voor de mensen die van koffie houden, maar niet zo van de bittere smaak. Door wat melk toe te voegen krijg je een goede balans tussen de smaak van koffie en de romige melk. Je hebt een aantal verschillende koffievariaties met melk, maar de verhouding tussen de koffie en de melk zijn bij deze verschillend. Ook is er een groot verschil tussen de hoeveelheid melk en melkschuim. 

Melk in koffieautomaat 

Een lekkere cappuccino uit het koffieapparaat op je werk kan op veel verschillende manieren bereid worden. Een koffieautomaat met verse melk wordt steeds populairder, maar het vraagt wel veel onderhoud.  

In de meeste gevallen wordt er daarom ook gekozen voor een poeder variant, genaamd topping. Topping is een soort melkpoeder met geweldige opschuimkunsten en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je een lekkere topping gemaakt van 100% magere melk zonder toevoegingen, maar er zijn ook licht gezoete soorten. De keuze van de topping pas je meestal aan op je koffieapparaat, de koffiesoort en de smaak van de koffie. 

Hoe zit het met koffiemelk 

Koffiemelk is een soort ingedikte melk, zonder extra toevoegingen. Doordat deze melk wordt ingedikt, is het percentage droge stof in de koffiemelk twee keer zo hoog als in normale melk. Deze droge stof bestaat voor het grootste gedeelte uit mineralen, eiwitten en vetsuiker. Koffiemelk zit meestal in kleine cupjes, of een schenkfles, zo kan je zelf bepalen hoeveel koffiemelk je erin doet. 

Koffie zonder melk is gezonder 

De meeste mensen vinden het erg lekker om een beetje melk in de koffie te doen, maar toch is een kop koffie zonder melk gezonder. Dit komt, omdat er in koffie geen melk of calorieën zitten en bij melk is dit wel het geval. 

Alternatieven voor melk 

Wil jij het gezonder doen? Dan is het misschien een idee voor jou om koeienmelk te vervangen voor een plantaardige variant. Tegenwoordig heb je veel verschillende varianten zoals sojamelk, havermelk of amandelmelk. Als je voor één van deze melksoorten kiest krijg je geen gedoe met vertering, omdat er geen transvetten in zitten en ze erg goed zijn voor je gezondheid. 

Sharing is caring