Hoe verklein ik mijn ecologische voetafdruk? 

Een ecologische voetafdruk we hebben er allemaal wel eentje, maar wat is een ecologische voetafdruk precies en hoe kun je de jouwe verkleinen. In dit artikel geven wij jou graag een aantal tips hoe jij je ecologische voetafdruk kan verkleinen. 

Wat is je ecologische voetafdruk? 

Om te snappen hoe jij je ecologische voetafdruk kan verkleinen is het handig om te snappen wat het precies inhoudt. Je ecologische voetafdruk is de hoeveelheid broeikasgassen die jij uitstoot met jouw activiteiten. Elk persoon heeft zijn eigen ecologische voetafdruk, net als organisaties en bedrijven. 

Waarom is het belangrijk dat je je ecologische voetafdruk verkleint? 

Voor een gezond milieu is het belangrijk dat we met zijn allen onze ecologische voetafdruk verkleinen, want alle broeikasgassen die wij uitstoten spelen een grote rol in de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Om de aarde en al het leven op de aarde te helpen redden, kunnen we allemaal een kleine bijdrage leveren door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.  

Hoe kun je je ecologische voetafdruk verkleinen? 

Er zijn meerdere manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Hieronder zetten wij er een aantal op een rijtje. 

Eet minder vlees: Vooral bij de productie van rood vlees komen er enorme hoeveelheden aan broeikasgassen vrij en daar wordt bovendien erg veel water bij verbruikt. Daarnaast stoten koeien en schapen ontzettend veel methaan uit, wat ook weer bijdraagt aan de opwarming van de aarde 

Eet lokale seizoensproducten: Door te kiezen voor producten die lokaal geproduceerd zijn, verminder je afstand waarover de voedingsmiddelen vervoerd moeten worden. Als de afstand wordt verminderd kunnen er ook weer minder broeikasgassen worden verspreid. 

Vermijd ‘fast fashion’: Goedkope kleding dat er ook nog eens leuk uitziet klinkt erg leuk, maar er zitten ook flinke nadelen aan. Naast dat dit veel afval veroorzaakt, worden er grote hoeveelheden aan water en chemische stoffen gebruikt die in het grondwater terecht komen. Het benodigde transport moet hier ook nog bovenop komen. 

Minder vliegen: Probeer een andere vorm van transport te kiezen, zoals de trein, of kies een andere vakantiebestemming waarvoor je niet per se in het vliegtuig hoeft te stappen. 

Sharing is caring