Zo werk je aan je zelfbeeld 

‘’Zij zijn groot en ik ben klein’’, ons zelf het moeilijk maken doen we allemaal wel eens. Dit gedrag heeft te maken met je zelfbewustzijn en je eigen zelfvertrouwen. In onze omgeving wordt vaak aangeleerd wees maar netjes en bescheiden. In dit artikel lees je hoe jij jouw zelfbeeld kan vergroten. 

Herkenbaar? 

Je werkt hard en doet er alles aan om iedereen te plezieren. Plots krijg je te maken met iemand die je zonder omwegen helemaal uitkaffert omdat je iets niet goed doet. En jij valt hier helemaal stil door. Je weet op zo’n moment vaak niet wat je moet zeggen en je laat over jezelf heen lopen. Door dit soort momenten in het leven krijgt je zelfbeeld een duwtje naar beneden.  

Je zelfbeeld 

Maar wat is je zelfbeeld nu eigenlijk? Je zelfbeeld zijn alle gedachten die jij in je leven over jezelf hebt opgebouwd. Hoe zie jij jezelf in de spiegel? Kijk je negatief naar jezelf of juist heel positief?  Ben je heel kritisch op jezelf, of juist iets te lief. Doordat je zelfbeeld wordt gestuurd door je onbewuste geest, bepaalt het de resultaten die jij behaalt. 

Zo kan jij je zelfbeeld vergroten 

#1 Wees bewust van je gedachten 

Wat zeg jij tegen jezelf als je in de ochtend in de spiegel kijkt? Stop het innerlijke stemmetje die steeds zegt dat je niet goed genoeg bent. Probeer wat positiever te denken, aanvaard jezelf en focus op je sterktes, de dingen waar jij trots op bent. Probeer je twijfels te vervangen door vertrouwen.  

#2 Onderneem elke dag iets nieuws 

Zelfvertrouwen bouw je niet zomaar in een dag op. Denk bijvoorbeeld aan de eerste schooldag, de eerste keer fietsen, een nieuw project of je eerste date. Je voelt je op dat soort momenten erg onzeker. Maar hoe meer uitdagingen jij aangaat, hoe meer zelfvertrouwen jij op zult bouwen. En houd dit in je achterhoofd: Mensen met zelfvertrouwen zijn succesvoller en gelukkiger. Bovendien hebben ze ook vaak minder last van stress. 

#3 Erken je angsten en duw ze niet weg 

Ieder mens heeft wel zijn angsten. Sommige mensen zijn bang voor het onbekende en andere mensen zijn weer heel bang voor de toekomst. Probeer je angsten te ontdekken en accepteer dat je ze voelt. Zet jezelf over je angsten heen, want angst is een slechte raadgever.  

#4 Geef je zelfvertrouwen genoeg tijd en energie om te groeien 

Je zelfvertrouwen vergroten doe je niet zomaar in één stap. Probeer er elke dag weer een klein beetje aandacht aan te besteden. Een mentor of een coach kan je hierbij helpen. 

Sharing is caring