Dit wist je nog niet over verkoudheid 

Je hoort en ziet het overal waar je komt: snotterende en hoestende mensen die een verkoudheid hebben opgelopen. Veel dingen over verkoudheid weet je waarschijnlijk al, maar toch zijn er dingen over verkoudheid die jij nog niet wist. In dit artikel zetten we ze op een rijtje. 

#1 twee dagen na besmetting word je verkouden 

Als je door iemand besmet bent duurt het vaak ongeveer 48 uur voor je de verkoudheidssymptomen krijgt. Wil je weten waar en wanneer je een verkoudheid hebt opgelopen, kijk dan even in je agenda wat je twee dagen geleden hebt gedaan.  

#2 koude temperaturen veroorzaken geen verkoudheid 

Veel mensen denken dat je verkouden wordt als het buiten koud is, maar dit is klinkklare onzin. Het feit dat we vaak verkouden worden als het koud is komt omdat we dan met zijn allen binnen gaan zitten. En hoe meer mensen bij elkaar zijn in één ruimte, hoe groter de kans dat virussen worden overgebracht. 

#3 kinderen zijn vaker verkouden dan volwassenen 

Volwassenen worden gemiddeld één tot twee keer per jaar verkouden, kinderen tot wel tien keer. Dat komt doordat de meeste kinderen nog weinig weerstand hebben opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen. Ook helpt het er niet bij dat de kinderen veel onderling contact hebben op school en de kinderopvang. 

#4 je bent besmettelijk zodra je snottert 

Als je net een verkoudheid hebt opgelopen ben je nog niet besmettelijk. Dit komt twee dagen later pas als je last van de symptomen krijgt. Na enkele dagen neemt de besmettelijkheid weer af. 

#5 de huisarts kan je niet helpen 

Een afspraak bij de huisarts maken heeft geen zin als je verkouden bent, want de huisarts kan niks doen tegen je verkoudheid. Er bestaan namelijk tot de dag van vandaag geen drankjes of pillen waarvan is bewezen dat ze de duur tot verkoudheid verkorten. 

#6 40.000 druppels verlaten je neus als je niest 

Als je niest breng je zo’n 40.000 vochtdruppels in de lucht. De meeste druppels zijn niet of nauwelijks waar te nemen met het blote oog. Bij het hoesten komen er rond de 3000 druppeltjes vrij. Die zijn een stuk kleiner dan de niesdruppels. 

Sharing is caring