Dit kan je doen aan een verrekte spier 

Heb jij last van een verrekte spier en weet je niet zo goed wat je eraan kan doen? Geen zorgen dit leggen wij je graag uit! 

Warm houden of koelen 

Het is natuurlijk erg vervelend om je spier te verrekken, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om de klachten ervan te verminderen. Om te bepalen of je spieren verkoeling nodig hebben of juist warmte, moet je kijken naar je klachten.  

Verrekte spier behandelen met warmte 

Warmtemiddelen stimuleren doorbloeding en zorgen ervoor dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor herstellen je spieren sneller. Met een warme douche kan je je spieren soepel maken en daarna kan je eventueel je rug insmeren met een warmtewrijfmiddel of een warmtepleister plakken. Daarnaast zijn er ook een aantal smeerbare pijnstillers verkrijgbaar.  

Warmte pleisters 

Je hebt pleisters die 8, 10 of 12 uur werken. Sommige pleisters plak je niet op de huid, maar op het kledingstuk wat de pijn bedekt. Andere soorten pleisters plak je wel gewoon rechtstreeks op de huid. Lees altijd de bijsluiter goed door voor je de pleisters gebruikt, want je mag de pleisters niet doorknippen of meerdere malen gebruiken. Ook moet je de pleister niet langer gebruiken dan in de bijsluiter staat om de kans op bijwerkingen te verkleinen.  

Oppassen met een gevoelige huid 

Mensen met een gevoelige huid moeten heel erg oppassen met warmtemiddelen. Ten eerste hebben zij een grotere kans op bijwerkingen zoals een branderige huid of zelfs brandwonden. Ten tweede kan de lijm van de pleisters voor irritaties zorgen. Daarom kan je de pleisters beter niet gebruiken voor het slapen gaan, want dan heb je het niet door als het gaat irriteren. Daarnaast slaap je voor het grootste gedeelte op je rug of zij onder een deken, wat de warmtewerking nadelig zou kunnen beïnvloeden. Voor de warmtewrijfmiddelen geldt ongeveer hetzelfde. 

Als je te veel wrijfmiddel pakt, kan je dit gemakkelijk verwijderen met een watje gedrenkt in babyolie of een andere neutrale olie. Vergeet niet om altijd je handen te wassen na het gebruik van warmtewrijfmiddelen, zodat je het niet in je ogen wrijft.  

Verrekte spier behandelen met verkoelende producten 

Naast de warmtemiddelen zijn er ook een aantal verkoelende producten om spierpijn te verminderen. In deze producten zitten veelal menthol of eucalyptus en het verlicht niet alleen de fysieke pijn, maar helpt door de rustgevende geur ook om de aandacht van spierpijn af te leiden. 

Gebruik deze middelen en verlicht de zware pijn! 

Sharing is caring