Een vette huid: wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van een vette huid is je huid niet meer in balans. Je huid laat sneller bacteriën en micro-organismen door. Een slechte verzorging kan leiden tot ontstekingen en acne. Dit wil je natuurlijk voorkomen! De ins en outs en tips tegen een vette huid lees je in dit artikel. 

Hoe ontstaat een vette huid? 

Een vette huid komt door talgklieren die te actief zijn. Hierdoor ontstaat een verhoogde aanmaak van talg. Talg is een vetachtige substantie je huid beschermt tegen uitdroging en infecties. Een verhoogde talgproductie kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het erfelijk zijn, iets met je hormonen, voeding, leefstijl, leeftijd of geslacht. Mannen hebben over het algemeen vaker last van een vette huid. Dit komt omdat er vooral androgene hormonen betrokken zijn. 

Hoe herken je een vette huid? 

Een vette huid is vaak glimmend, met name rond de T-zone. Dit is de zone rondom de neus, kin en het voorhoofd. Meestal zijn er zichtbare puistjes of mee-eters te zien op de huid. Het is vaak zo dat je regelmatig last hebt van onzuiverheden. Draag je make-up en hecht het niet meer goed aan je huid? Dit is ook een teken van een vette huid. Over het algemeen wordt de huid gedurende de dag steeds vetter.  

Tips tegen een vette huid 

Voeding 

  • Geen tot weinig melkproducten, wel gefermenteerde zuivelproducten 

Melkproducten stimuleren de insuline aanmaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat het een negatief effect heeft op de werking van de talgklieren. Met name de puberteit en melkproducten blijkt een slechte combinatie en veroorzaakt vaak een vette huid. In tegenstelling tot melkproducten hebben gefermenteerde zuivelproducten wel een positief effect. Deze producten bevatten namelijk lactoferrine en lactobacillen die zorgen voor een vermindering van talgproductie. 

  • Gezonde vetten 

Hoewel je zou denken dat vetten een vette huid veroorzaken blijkt niets minder waar. Gezonde vetten helpen juist een vette huid tegen te gaan. Gezonde vetten zoals omega-3 en omega-6 hebben een positief effect op je huidconditie. Producten die rijk zijn aan omega-3 en omega-6 zijn walnoten, vette vis en plantaardige oliën. 

Verzorging 

  • Dagelijks reinigen 

Heb je een vette huid? Dan is het extra belangrijk dat je je gezicht goed reinigt. Gebruik dagelijks twee keer een milde gezichtsreiniger. Door je gezicht en daarmee je poriën schoon te maken help je onzuiverheden als talg en mee-eters te voorkomen.  

  • Serum en crèmes 

Het is belangrijk om je huid goed te voeden. Gebruik daarom een serum die speciaal voor de vette huid is en die de poriën niet verstopt. Gebruik daarnaast een dagcrème om de onzuiverheden minder erg te maken en de talgproductie te reguleren. Daarnaast zijn talg absorberende producten als kaolien en bentoniet aan te raden. Deze producten absorberen overtollig talg en matteren de huid zonder dat deze uitdroogt. 

Sharing is caring