De 3 beste zelfverdedigingssporten 

Weet jij niet zo goed hoe jij jezelf moet verdedigen als dat nodig is en wil je het wel leren? Er zijn verschillende sporten waar je meerdere technieken leert om jezelf te kunnen verdedigen in verschillende situaties. In dit artikel hebben wij de 3 beste zelfverdedigingssporten voor jou op een rijtje gezet. 

Krav Maga 

Het zelfverdedingssyteem van Krav Maga wordt ook wel de The Art of Staying Alive genoemd, omdat het namelijk werkt in het dagelijks leven. De technieken van deze sport zijn vrij simpel en gemakkelijk uit te voeren. De technieken van Krav Maga zijn ontworpen om eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren. Vandaar dat de bewegingen in het algemeen gebaseerd zijn op het instinct/ de reflex waardoor het voor de beoefenaar veel makkelijker is om deze technieken te leren en te gebruiken tijdens een aanval.  

Om deze reden kan bijna iedereen, ongeacht grootte, sterkte of fitnessniveau Krav Maga leren.  

Krav Maga combineert bewegingen van verschillende andere vechtsportstijlen zoals; 

  • Stoten van Western Boxing 
  • Karate-trappen en knietjes 
  • Grondgevechten 

De nadruk op de op realiteit gebaseerde training waarbij het belangrijkste doel is om de aanvaller zo snel mogelijk te neutraliseren, is wat Krav Maga zo effectief maakt. Voor de rest zijn er geen vaste regels of routines bij Krav Maga.  

En in tegenstelling tot veel andere verdedigingssporten, word je aangemoedigd om tegelijkertijd verdedigende en aanvallende oefeningen toe te passen om jezelf tegen schade te beschermen. 

Judo 

Judo is een verdedigingssport die bekend staat om zijn kenmerk van worpen en takedowns. De nadruk wordt bij deze sport gelegd op het gooien of het neerhalen van de tegenstander op de grond. Judo is al sinds 1964 al een onderdeel van de Olympische spelen. Dankzij de effectieve effecten van Judo wordt het ook vaak gebruikt door MMA-vechters. 

Hoewel Judo een aantal beperkingen heeft als het gaat om aanvallende technieken, hebben de duw/ trek-achtige oefeningen met partners laten zien dat het echt effectief is tijdens een aanval. 

Boksen 

Hoewel veel mensen die niet vertrouwd zijn met boksen beweren dat boksen geen vechtsportdiscipline is, zouden de boksers je graag van het tegendeel overtuigen. Boksen is namelijk veel meer dan op elkaars gezicht slaan tot iemand het niet meer volhoudt. In tegenstelling tot veel andere zelfverdedigingssporten, wordt je lichaamsconditie getest tijdens het sparren, waardoor je lichaam zich voorbereidt op gevechten. 

Bovendien helpt bokstraining je om je bewustzijn te vergroten. Hierdoor hebben de boksers een sneller reactievermogen en kunnen ze sneller de beslissing nemen welke zet ze kiezen tijdens een gevecht. Dit zijn de vaardigheden die niet alleen handig zijn voor de sport, maar ook in het echte leven als het nodig is. 

Sharing is caring