Zijn vers belegde broodjes wel echt zo gezond? 

In de ochtend heb je soms geen zin om je lunch te maken en dan is een vers belegd broodje vaak de makkelijkste optie. Je kiest een broodje vaak boven een patatje, omdat je een gezonde lunch wilt. Maar zijn vers belegde broodjes wel zo gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht! 

Vermomde calorieën 

Een broodje ziet er op het eerste gezicht gezond uit, want er zitten toch veel groentes op? Maar omdat jij zo’n een broodje niet zelf belegd is het lastig in te schatten hoeveel calorieën je broodje bevat. En geloof het of niet, maar deze broodjes bevatten soms meer calorieën dan een bakje frietjes. 

Mayonaise op de broodjes 

De meeste vers belegde broodjes zijn besmeerd met mayonaise. Dit is één van de grote boosdoeners die de broodjes zo slecht maakt. Ook broodjes die worden belegd met een salade zoals, tonijnsalade, krabsalade, kipkerrie en nog veel meer worden gemaakt op een basis van mayonaise en zijn dus erg calorierijk. 

Wit en bruin brood 

Ook het broodje zelf speelt een belangrijke rol. In de meeste broodjeszaken gebruiken ze namelijk standaard witbrood. Als je bruinbrood wilt moet je er specifiek naar vragen, en er soms zelfs extra voor betalen.  

Bruinbrood is niet alleen gezonder, maar is ook voor veel andere dingen een betere keuze. Witbrood geeft je wel eventjes energie, maar na een uurtje of twee krijg je opnieuw honger. Bruinbrood bevat veel meer voedingsstoffen en bied je veel langer energie. Van bruinbrood heb je dus ook langer een voldaan gevoel.  

Hoe pak je het gezonder aan? 

Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit een belegd broodje mag eten als je er zin in hebt. Je broodje wordt wel al een heel stuk gezonder door deze kleine aanpassingen: 

  • Vraag naar bruin/meergranen/volkoren broodje 
  • Vraag om de mayonaise weg te laten 
  • Kies je beleg slim. Vermeid bereidingen op basis van mayonaise en kies voor magere vleessoorten. 
  • Vergeet de groenten niet en vraag gerust naar een extra portie. 

Maak af en toe ook eens de tijd om zelf je broodje te beleggen. Zo kan je het broodje helemaal zelf kiezen en bepalen wat er op het broodje komt. Zelf kan je dan ook een gezonde versie van een salade maken. Denk bijvoorbeeld aan een tonijn salade van tonijn uit blik met Griekse yoghurt. 

En natuurlijk is er ook niks mis met een standaard boterham. Het is zelfs goedkoper dan een ovenbroodje! Zorg er dan wel voor dat je ook dan de volkoren variant kiest. 

Sharing is caring