Zijn kant en klare stoommaaltijden wel echt zo gezond? 

We weten allemaal wel dat koken met verse producten altijd de gezondste optie is voor een warme maaltijd. Dat je beter niet kan kiezen voor een kant en klare nasi, bami of macaroni weten de meeste mensen wel. Maar hoe zit het met een stoommaaltijd? In dit artikel lees je er meer over. 

Wat is een stoommaaltijd? 

Een kant en klare stoommaaltijd kun je tegenwoordig bij de meeste supermarkten krijgen. Het is een plastic bak met verse producten. In de deksel van de bak zit een ventiel, die de hete lucht doorlaat. Je kan de bak in de magnetron zetten, de maaltijd stoomt gaar. Veel mensen kiezen dit, omdat je al binnen een kwartier een verse maaltijd op tafel hebt staan. 

De ingrediënten  

Eén van de belangrijkste dingen waar je op moet letten zijn de ingrediënten. Er zitten in dit soort maaltijden vaak groentes, waardoor je denkt dat je gezond aan het eten bent. Toch is dit niet altijd het geval let altijd goed op de suikers en vetten die in een product zitten. Af en toe worden maaltijden met veel roomboter gemaakt. 

De smaak 

De smaak van de meeste stoommaaltijden zijn erg voorruit gegaan de laatste jaren. De eerste stoommaaltijden waren heel erg flauw, maar tegenwoordig komen de stoommaaltijden aardig in de buurt van een zelf gekookte maaltijd. In de maaltijden zit soms veel zout of er zit veel knoflook en citroen in. In veel van de maaltijden wordt ook te veel olie gebruikt, waardoor het vettig wordt. Kortom, de smaak is erg verbeterd met de jaren, maar zelf koken smaakt toch het lekkerst. 

De prijs 

De gemiddelde prijzen van stoommaaltijden bij de supermarkt zijn tussen de 2 en 6 euro. Geen slechte prijs, want als je zelf een maaltijd moet koken ben je niet veel minder kwijt. Als je voor meerdere mensen moet koken is zelf koken in verhouding wel goedkoper. Een stoommaaltijd is meestal iets duurder dan de gemiddelde maaltijd die je thuis kookt. 

Zijn stoommaaltijden over het algemeen gezond? 

Over het algemeen zijn de kant en klare stoommaaltijden niet heel slecht voor je. De verzadigde vetten in de stoommaaltijden zijn wel een beetje aan de hoge kant, maar de suikers vallen daarentegen heel erg mee. Stoommaaltijden zijn niet per se heel gezond, maar ook niet slecht voor je, dus als je geen zin hebt om te koken is een stoommaaltijd prima.  

Sharing is caring