Waarom hikken we? 

De hik, we hebben er allemaal wel eens last van. De hik kan soms heel erg vervelend zijn, omdat je het niet onder controle hebt en het kan ook nog eens gênant zijn als je een vergadering of sollicitatiegesprek hebt. Maar waarom hikken we nou eigenlijk? In dit artikel lees je er meer over. 

Wat is de hik? 

De hik is een krampachtige samentrekking van de middenrifspier. Bij inademen trekt het middenrif samen, waardoor de middenrifspier platter wordt en er meer ruimte ontstaat in de borstholte. Hierdoor wordt de druk in de borstholte veel lager en zetten de longen uit waardoor lucht naar binnen stroomt. Het middenrif trekt zich krachtig en kortdurend samen. Na deze informatie denk je vast; ‘maar hoe komt dat hikken dan?’ De hik ontstaat, omdat we door de druk snel in ademen en het strotklepje meteen dichtklapt in plaats van ontspant. 

Waarom hikken we? 

Nu het duidelijk is wat er gebeurt bij hikken, vraag je je vast af waarom je hikt. Wat is nou de functie van de hik? Je ziet dit bij veel zoogdieren dus dan zou het niet voor niks zijn zou je denken. Hoe vervelend de hik ook is heeft het toch een belangrijke functie. De eerste hypothese zegt dat de hik overeten voorkomt. Als er te grote brokken in de maag komen, zou de hik ervoor kunnen zorgen dat de grote brokken de maag snel kunnen verlaten. De hik zorgt voor een snelle drukverlaging in de borstkas, waardoor grote voedselbrokken uit de maag naar boven vervoerd kunnen worden en in de slokdarm terecht komen. Dit kan vervelende situaties opleveren, omdat de slokdarm niet er op gebouwd is om voedsel op te slaan.  

Ademhaling 

Heeft je ademhaling toch ook wat te maken met de hik? Uit onderzoek is gebleken, dat de hik sneller weggaat als het Co2 gehalte in het bloed stijgt. Je adem inhouden bij een hikaanval kan een enorme verlichting zijn. Nu zou je misschien denken zou het snelle inademen bij hikken zorgen voor extra zuurstof. De samentrekking van het middenrif is erg krachtig maar toch wordt er maar weinig lucht ingeademd. Dit komt door de snelle sluiting van het strotklepje, het is niet zeker maar waarschijnlijk is deze hypothese ook niet de juiste. Wat nou de functie is van hikken is dus niet helemaal zeker, maar dit zijn de dingen waar ze denken waar het nut voor heeft. 

Sharing is caring