De meest gemaakte fouten tijdens HIIT 

Trainingen op een hoge intensiteit (HIIT) zijn de laatste tijd erg populair. En terecht! Ze zijn heel erg effectief, maar alleen als je ze goed uitvoert net zoals bij andere oefeningen. Door het hoge tempo en de intensiviteit van de HIIT work-outs, kunnen er veel dingen verkeerd gaan. Om te voorkomen dat je de work-outs eindigt met een blessure, geven wij 5 tips hoe je de oefeningen goed uitvoert.  

Te weinig tijd stoppen in de techniek 

Doe het rustig aan en begin niet gelijk op hoog tempo aan de training, zodat je zeker weet dat je elke beweging op de juiste manier uitvoert. Als je de techniek van de oefeningen eenmaal door hebt, kun je het tempo verhogen. 

Het negeren van varianten 

Je wilt natuurlijk niet het gevoel krijgen dat je het niet kan, maar soms is het beter om een makkelijke variant van een oefening te doen. Zeker als je nog niet helemaal op het normale niveau bent. Met de makkelijke variant kan je je lichaam net zo goed trainen en kan je trainer aangeven wanneer je klaar bent voor het volgende level. Zo kun je in plaats van jumps squats beginnen met normale squats, omdat je een beginner bent. 

Te zware gewichten gebruiken 

Het grootste gedeelte van de HIIT work-outs bevatten functionele en alledaagse bewegingen. Dit geeft een natuurlijk gevoel en zo zul je minder blessures oplopen. Daarom is het zo belangrijk dat je veel herhalingen met lichte gewichten uitvoert, want ongeluk zit in een klein hoekje. Als je bezig bent met een HIIT work-out die gefocust is op je weerstand, kun je er beter voor kiezen om rustig en veilig het gewicht op te bouwen.  

Laten zakken van je hartslag 

Bij HIIT work-outs is het doel om je maximaal in te zetten tijdens de oefeningen. Je ideale hartslag is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van je leeftijd en geslacht, maar een hartslag van 80-90% is een goede richtlijn. Als je hartslag onder de 80% zit, laat het er dan niet bij zitten, maar vraag om wat extra gewichten. 

Het dragen van beperkende of te veel kleding 

Tijdens work-outs met een hoge intensiteit zul je onwijs gaan zweten, dus je kunt het beste sportkleding dragen die ademend is. Ook is het belangrijk dat je voor comfortabele schoenen kiest. Zorg er dus voor dat je kledingstukken die knellen of in de weg kunnen zitten lekker thuis laat. 

Aan de slag met die tips en maak er een geslaagde work-out van! 

Sharing is caring