Voeding voor het verlagen van je cholesterol 

Heb jij een te hoog gehalte aan cholesterol? Dan wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk verlagen. Met het verlagen van je cholesterol verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Meestal helpt gezond eten en een gezonde leefstijl het best, naast de medicatie om dit te voorkomen. Je arts is leidend in je behandeling en bepaalt of je cholesterolverlagende medicijnen of voedingsadviezen nodig hebt. Je arts kan je verwijzen naar een diëtist die je weer een schema kan aanbieden en je kan vertellen wat goed voor je is en niet. 

De schijf van vijf als je basis 

Als jij eet volgens de schijf van vijf dan zorg je goed voor jezelf en krijg je van alles wat binnen. In de schijf van vijf staan verschillende voedingsmiddelen die bijdragen aan het verlagen van LDL-cholesterol, zoals volkorenproducten, noten en peulvruchten. Een teveel aan LDL- cholesterol blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten.  

In de schijf van vijf staan verder producten met niet te veel verzadigd vet. Door minder verzadigd vet te eten gaat je cholesterol omlaag. Neem daarom ook niet te veel en niet te vaak producten die buiten de schijf van vijf vallen. Denk aan snacks, zoete dingen en vette vleesproducten die veel verzadigde vetten bevatten. 

Gezond gewicht 

Een gezond gewicht is belangrijk bij een goed cholesterolgehalte. Als je te zwaar bent is het dus belangrijk dat je gaat afvallen om je cholesterol te verlagen. Vooral als je een grote buikomvang hebt. Op internet kan je heel makkelijk een BMI-meter opzoeken om te berekenen of jij een gewicht hebt die goed bij je leeftijd en lengte past. Als je overgewicht hebt, dan kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van het cholesterolgehalte in je bloed. 

Tips bij verhoogd cholesterol 

1. Vervang verzadigde vetten voor onverzadigde vetten 

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in roomboter en harde margarines, zorg ervoor dat je dus niet te veel van deze eet. Onverzadigde vetten zitten in oliën, margarine en halvarine in een kuipje probeer dus meer van deze producten te nemen om de verzadigde vetten te vervangen 

2. Kies voor magere zuivelproducten 

In kaas, melk en andere melkproducten zitten veel verzadigde vetten, wat het LDL- cholesterol verhoogt. Toch zijn deze producten goed voor je gezondheid. Kies daarom voor soortgelijke producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk (producten) 

3. Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten, ei en noten 

Om te zorgen dat je cholesterolgehalte goed blijft, word aangeraden om je elke week te houden aan deze dingen: 

  • 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten 
  • 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel 
  • Elke dag een handje ongezouten noten 
  • Maximaal 300 gram rood vlees 
  • 2 tot 3 eieren 

Vergoedingen 

Heb jij een te hoog cholesterol? Dan krijg je vanuit je zorgverzekering een diëtist vergoed. Heb je daarnaast ook last van overgewicht? Dan kom je in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie. 

Aan de slag met die gezonde voeding en levensstijl om jou cholesterol te verlagen. 

Sharing is caring