Circadiaans ritme 

Alles in ons leven werkt op basis van tijden en de processen binnen ons lichaam. Ze lopen van nature binnen het circadiaans ritme en werken op die manier het best. In dit artikel vertellen we je meer over wat dit ritme inhoudt, wat de gevolgen zijn voor hoe jij je voelt als je je niet aan dit ritme houdt en wat je kunt doen om het ritme te laten optimaliseren. 

Wat is het circadiaans ritme? 

 Je kan het circadiaans ritme zien als jouw interne klok. Alles wat op de aarde leeft heeft zo’n circadiaans ritme. Het is een ritme van 24 uur waarin zich allerlei dagelijkse processen afspelen. Dit klinkt misschien nog een beetje vaag voor je dus laten we het duidelijker maken met een voorbeeld.  

De klok die jou vertelt hoe laat het is zoals je wekker of telefoon, heeft de functie dat hij je indirect vertelt wat je moet doen. De manier hoe wij onze dag indelen en de activiteiten die wij inplannen zijn tijdsgebonden. Zo werkt het ook precies met je biologische klok. Op een zeker moment binnen 24 uur waarin het circadiaans ritme in verloopt, weten de processen in jouw hoofd en lichaam precies wanneer het tijd is om te starten en om te stoppen. 

Waardoor wordt het circadiaans ritme door beïnvloedt? 

Voor een gedeelte wordt het door jezelf bepaald. Als jij het gewend bent om een lange tijd om 18:00 uur je avondeten te eten, gaat jouw lichaam eraan wennen om rond die tijd voedsel te ontvangen en verteren. Als je dan eens op vakantie gaat naar een land waar ze het gewend zijn om rond een uur of 21:00 aan tafel te gaan, heb je waarschijnlijk flinke trek. Voor het andere deel zijn er allerlei externe factoren die het ritme beïnvloeden. 

Externe prikkels 

Licht: Elke dag wordt het ‘s avonds weer donker en in de ochtend weer licht. De zonsopgang en de zonsondergang hebben beide een stimulerend effect op de processen in ons lichaam. Het blauwe licht van de opkomst van de zon werkt stimulerend op de afgifte van hormonen die bijdragen aan alertheid. In het rode licht van de avond gebeurt precies het tegenovergestelde.  

Temperatuur: Onze lichaamstemperatuur beweegt mee met die van de lucht. Later op de dag warmt ons lichaam op net als de buitentemperatuur en als het avond wordt neemt deze langzaam weer af. 

Geluid: Geluid kan ook invloed hebben. Geluid kan je rustig maken of juist wakker maken. Denk hierbij aan hardcore muziek die je wakker maakt en klassieke muziek die je weer heel rustig kan maken. 

Naast deze dingen zijn er nog veel verschillende dingen die het circadiaans ritme beïnvloeden, maar nu heb je er een beeld bij wat het circadiaans ritme is en wat er invloed op heeft. Nu kan je aan de slag met een ritme creëren en je daaraan houden. 

Sharing is caring