Wat zullen ze wel niet denken!? 

In mijn werk kom ik het regelmatig tegen… Ik neem je even mee in een voorbeeld: 

“Jaaaa dat was voor de BBQ vorige maand. Weet je nog! Het was super mooi weer en we hadden met de vriendengroep bedacht dat een laatste BBQ om het seizoen af te sluiten een super goed idee was.” 

BBQ enzo 

Dit is tijdens het tweede gesprek met een jong stel dat een kindje heeft van 1 jaar. Het was opgevallen dat ze vorige maand best veel geld hadden uitgegeven aan boodschappen. Het bedrag kon niet direct verklaard worden, maar na even flink terug denken, wisten ze het weer. 

Dus ik vraag nog heel naïef: “wat gezellig, was één van jullie jarig?” 

Maar nee, er was niemand jarig. Het was echt een spontaan idee, ingegeven door het mooie weer. Daarop ging ik verder vragen, want dit herken ik van andere jonge stellen.  

De vrienden wonen nog thuis of op een klein appartement en dit stel heeft een huis met een tuin. Bovendien heeft dit stel een klein kindje waarbij het wel zo makkelijk is als die lekker in zijn eigen bedje kan liggen. Dus worden gezellige dagen en avonden bij hen gehouden. Logisch en begrijpelijk toch? 

Moeilijk te begrijpen 

Waar ik echter niks van begrijp, is dat de kosten niet gedeeld worden. Deze jonge stellen doen hetzelfde als ouderen, en ik mag dat zeggen want ik ben 56. Bij hun ouders thuis is het ook niet gebruikelijk dat vrienden en familie zelf eten of drinken meenemen of dat na afloop de kosten gedeeld worden.  

En dat is ook logisch, want de ene keer is de gezelligheid bij Pietje en Marie, de andere keer bij Kees en Ria en de volgende keer bij Arie en Sofie. Oftewel de kosten worden op die manier eerlijk verdeeld. In het geval van dit jonge stel, en daar zijn ze echt niet de enige in, kwamen de kosten altijd bij hen. 

En ik schrijf bewust “kwamen”. Want dit gebeurt nu niet meer :). 

Er is namelijk geen enkele reden waarom zij altijd voor de kosten moesten opdraaien. 

Ja maar een paar vrienden studeren nog! Ja dus… als je studeert en een bijbaan hebt en nog thuis woont, heb je veel meer te besteden dan twee afgestudeerde HBO-ers met een kleine die naar de opvang gaat. 

Ja maar, een ander stel woont in een appartementje. Ja dus… hebben ze naar alle waarschijnlijkheid lagere kosten en nog geen extra kosten voor een kindje. 

En sowieso, wat je woonsituatie ook is, als je altijd bij dezelfde vrienden gaat drinken en eten is het toch niet meer dan logisch dat je samen de kosten deelt? 

Echte vrienden 

Dit onderwerp ter sprake brengen, wordt als heel lastig ervaren. Het is zo gewoon geworden, dat stellen het gênant vinden om hierover te beginnen. Hoe dan? Hoe zal er gereageerd worden? Wat zullen de vrienden wel niet denken? 

Ik heb dit onderwerp al zeker tien keer besproken met klanten en als je je hierin herkent: “Jullie zijn echt niet de enige!” Het goede nieuws is dat de reacties van vrienden altijd meevallen. Er is begrip en vrienden vinden het niet meer dan normaal om de kosten vanaf dat moment samen te delen. 

En trouwens…. Mochten er vrienden zijn die het niet begrijpen of er moeite mee hebben, zou ik mij oprecht afvragen of het dan wel echte vrienden zijn. 

Maarja, wie ben ik!? 

Ik ben een financieel coach die het beste wil voor haar klanten – namelijk een financieel plan waarin er genoeg geld is om van te leven, maar ook ruimte is om te sparen voor onvoorziene uitgaven, een studie voor de kinderen en/of een droom waarvan je wilt dat die ooit uitkomt. 

Reden genoeg om eerlijk te zijn tegen vrienden toch? 

Ik ben heel benieuwd of je deze situatie herkent en wat je ervan vindt. Hoe ga jij hiermee om? Heb ik je op een idee gebracht, maar vind je het misschien nog lastig? Of heb je een andere reactie? 

Laat het me vooral weten, in ben heel nieuwsgierig. 

Groetjes, Caroline 

Caroline Hertog van Budgetcoach Waddinxveen – Volg me voor meer tips en inspiratie op Instagram, Facebook of LinkedIn. Even kijken op de website www.budgetcoachwaddinxveen.nl kan natuurlijk ook. 

Sharing is caring