5 oorzaken van gezwollen vingers  

Gezwollen vingers, we hebben ze allemaal wel eens en soms kun je in de ochtend nog prima een ring omdoen die je dan in de middag ineens niet meer afkrijgt. De redactie vertelt je hieronder wat de 5 oorzaken kunnen zijn van die gezwollen vingers!  

Tijdens het bewegen  

Is het je wel eens opgevallen dat je vingers tijdens bijvoorbeeld het wandelen opzwellen. Dat is helemaal niet gek, wanneer je beweegt of sport hebben je hart, longen en spieren meer zuurstof nodig dan wanneer je bijvoorbeeld stil zit. Je bloed stroomt meer naar die plekken dan naar bijvoorbeeld je vingers. Hierdoor zetten de kleine bloedvaten uit en kunnen je vingers opzwellen.  

Je hebt last van een nierziekte 

Meestal hebben opgezwollen vingers een onschuldige oorzaak maar in sommige gevallen zoals in die van een nierziekte kan er iets anders aan de hand zijn. Wanneer je een nierziekte hebt kunnen gezwollen vingers een van de eerste symptomen zijn. Door een nierziekte kan het vocht minder of niet goed je lichaam verlaten.  

Je hebt last van een infectie  

Een gezwollen vinger kan ook duiden op een infectie. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van paronychia, dat is een infectie in je nagelbasis die meestal wordt veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Je kunt bijvoorbeeld ook last hebben van fijt, dat is een infectie die veel pijn kan doen. De infectie zit in de vingertop. Het is belangrijk om infecties aan de vingers snel te behandelen ze kunnen namelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam.  

Artritis  

Artritis, ook wel reumatoïde artritis genoemd. Is een vorm van reuma die de gewrichten aantast. Naast pijn en stijfheid kan het ook zwelling aan de vingers veroorzaken. 

Bepaalde medicijnen  

Er zijn ook nog een bepaalde medicijnen die kunnen zorgen voor gezwollen vingers. Pijnstillers die door veel mensen gebruikt worden zoals aspirine en/of ibuprofen kunnen bijvoorbeeld ook voor gezwollen vingers zorgen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere medicijnen die kunnen zorgen voor gezwollen vingers. Dat zijn vaak medicijnen die worden voorgeschreven door een arts.  

Sharing is caring