Alternatieven voor maandverband of tampons 

Ongesteld zijn is natuurlijk op zichzelf al super vervelend, het is logisch dat je iets wilt gebruiken wat helpt tegen het bloeden en waar je zo min mogelijk last van hebt. Voor de een is dit maandverband en de ander gebruikt liever een tampon. Maar zijn er eigenlijk ook nog alternatieven? En wat gebruik je het liefst in welke situatie? We vertellen het hieronder!  

Maandverband  

Maandverband is naast de tampon een van de meest gebruikte middelen door vrouwen wanneer ze ongesteld zijn. Maandverband is makkelijk in gebruik en het vangt het bloed vaak ook goed op. Het nadeel is dat het soms in strakke kleding kan lijken op een soort kleine luier en daarnaast is maandverband ook niet te dragen wanneer je strings aan hebt. Ook is maandverband niet geschikt als je gaat zwemmen.  

Tampons  

Tampons zijn daarentegen wel geschikt om te dragen tijdens het zwemmen en wanneer je liever strings draagt als ondergoed. Een tampon werkt superfijn, wel is het belangrijk dat je hem om de zoveel tijd goed verschoond.  

Toxic Shock Syndrome  

De reden hiervoor is dat je anders het risico loopt op het toxic shock syndrome. Ook wel de tamponziekte genoemd. Dit is een levensbedreigende zeldzame aandoening. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt dit krijgen wanneer je een tampon te lang inhoud. Dat kan dus zeker gevaarlijk zijn, let erop dat je hem dus tijdig verschoont.  

Menstruatie cup 

Tegenwoordig zijn veel mensen ook lovend over de menstruatie cup. Goed voor het milieu en daarnaast ook een stuk goedkoper want je hergebruikt hem natuurlijk! Helaas is niet iedereen er enthousiast over maar het kan nooit kwaad om het eens te proberen uiteraard.  

Herbruikbaar maandverband 

Wat ook nog een optie kan zijn die milieuvriendelijker is; herbruikbaar maandverband. Dit maandverband is meestal gemaakt van katoen en was je nadat hij vies is weer in de wasmachine! Je kunt wel zo’n 5 jaar doen met wasbaar maandverband. Goed dus voor het milieu en daarnaast ook nog eens goedkoper dan dat je elke keer nieuw maandverband moet kopen.  

Wat is het fijnst tijdens het sporten?  

Ondanks dat je ongesteld bent wil je natuurlijk wel graag blijven sporten, het is wat minder comfortabeler maar zeker niet slecht. Je kunt dus ook gewoon sporten tijdens je menstruatie. De redactie beveelt jou tijdens het sporten een tampon aan. Deze is niet te zien in je sportkleding en is daarnaast ook het meest vriendelijk in de beweging.  

Sharing is caring