Dit is waarom vezels zo belangrijk voor je zijn! 

Er wordt vaak gezegd dat je voldoende vezels moet eten, want dat is gezond. Het grappige is dat de meeste mensen vezels associëren met bijvoorbeeld brood en andere graanproducten. Maar wist je dat juist de meeste vezels in groente en fruit zitten? Hieronder vertellen we je waarom ze zo belangrijk zijn en hoe je er makkelijk voldoende van binnen kunt krijgen.  

Waar zitten vezels in?  

Zoals we net al even kort aangaven linken de meeste mensen het woord vezels met bijvoorbeeld volkorenbrood of volkoren ontbijtgranen. En dat is ook zeker niet onterecht, want daar zitten zeker (veel) vezels in. Maar hier te veel van eten is ook weer niet goed en daarom is het belangrijk om te weten dat er ook nog heel veel andere dingen zijn die bomvol vezels zitten. Groente en fruit bijvoorbeeld, het doet je er misschien niet direct aan denken maar ze bevatten erg veel voedingsvezels. Daarnaast bevatten ook peulvruchten veel vezels, denk hierbij aan bruine bonen, linzen en kikkererwten.  

Waarom zijn ze zo gezond?  

De reden dat je lichaam die vezels zo hard nodig heeft is omdat het met name bijdraagt aan een soepele spijsvertering. Het eten van voldoende vezels zorgt ervoor dat je minder kans hebt op obstipatie of diarree. Verder is het ook zo dat vezels je een verzadigd gevoel geven hierdoor ben je minder geneigd om ongezond te gaan snacken tussen je maaltijden door. Wanneer je ervoor zorgt dat je gemiddeld voldoende vezels binnenkrijgt kan dit het risico op darmkanker verlagen.  

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt?  

Nu is natuurlijk de grote vraag hoe je ervoor kan zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Voor we deze vraag beantwoorden is het eerst goed om te weten hoeveel voedingsvezels je per dag nodig hebt. Per dag zijn dit tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels. Wanneer we kijken naar wat de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt is dit tussen de 15 en 23 gram.  

Wanneer je ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen binnenkrijgt moet het je lukken om aan de 30 – 40 gram te voldoen. Een ander voordeel? De producten die veel voedingsvezels bevatten zijn vaak op meer vlakken veel gezonder dan producten met minder of geen voedingsvezels.  

Sharing is caring