Glutenvrij koken: hier moet je op letten  

Gluten zijn eiwitten die je onder ander kan vinden in tarwe, spelt en rogge. Een intolerantie  kan het maken van een lekkere maaltijd soms best lastig maken. We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. We vertellen je waar jij op moet letten. 

Lees de kleine lettertjes 

Dat labels lezen belangrijk is dat wist je vast wel. Zeker als het gaat om een allergie of intolerantie. Het is namelijk verplicht om de allergene op een verpakking te vermelden. Je kan dan ook vinden of er gluten of sporen van gluten in het product zit. Er zijn namelijk een aantal producten die gluten bevatten die je misschien niet verwacht, zoals kruidenmixen, bindmiddel, drop en friet.  

Glutenvrij 

Het beste kan je misschien nog wel voor glutenvrije producten kiezen. Zo weet je zeker dat je geen gluten binnenkrijgt. Zo voorkom je een hoop buikpijn. De producten die geen gluten bevatten zijn dan ook gemarkeerd met een label die dit aangeeft. Zo kan je het makkelijk uit elkaar houden.  

Kruis contaminatie 

Iemand die ernstig last heeft van gluten weet dit, heb je gasten over de vloer dan is het belangrijk om eten apart te bereiden. Eten zonder gluten kan absoluut niet in contact komen met eten met gluten. En dat geldt ook voor de pannen en de lepels die je gebruikt. Zelfs je snijplanken en messen kan je beter apart houden.  

Alcohol 

Een lekker wijntje bij het eten of een scheutje door je favoriete gerecht, het is genieten. Met een wijntje zit je altijd goed, deze zijn namelijk helemaal vrij van gluten. Ook sterke drank is een goede optie, tijdens het distillatieproces zijn de gluten namelijk verwijderd. Houd je van een biertje dan moet je even goed opletten. Er bestaat bier zonder gluten maar het is en blijft wel een graanproduct. Dus let goed op.  

Let op! 

Zoals eerder al te lezen, zijn er ook een aantal producten die gluten bevatten waar je het niet van verwacht. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

  • Supplementen en medicatie 
    Kan je niet tegen gluten dan let je arts ook op wat er voorgeschreven wordt. Maar checken kan nooit kwaad. Lees ook goed het label van je vitamines of medicijnen.  
  • Dierenvoeding 

De meeste voeding voor dieren bevat gluten. Was dus goed je handen nadat je in de weer bent geweest met het voer. 

  • Wegwerpbestek 
    Plastic verdwijnt steeds meer. En dat wordt dan vaak vervangen voor wegwerpbestek en borden van tarwezemelen.  

 

Sharing is caring