Geluk ligt voor het oprapen            

Ik ontmoet veel mensen die streven naar geluk. De meeste mensen zoeken geluk buiten zichzelf. Ze zoeken het in de perfecte liefdesrelatie, de perfecte baan en misschien zelfs in rijkdom. In status succes en geld. Maar dat gaat je nooit gelukkig maken als je niet in eerste plaats in verbinding staat met jezelf. 

Geluk zit in jezelf

Mijn geluk is nooit afhankelijk geweest van mijn bezit. Toen ik 26 jaar was, gescheiden, alleenstaande moeder, mijn vader net had verloren en financieel aan de grond zat, had ik ineens een intens geluksmoment toen ik Romy, toen 4 jaar oud, zag spelen met haar barbies. Ik begreep niets van dat gevoel, want het paste niet bij mijn situatie, en belde mijn beste vriendin. Ik vroeg haar hoe het kon dat ik niets meer had en toch een intens geluksmoment ervaarde. Was ik dan toch ingestort? Maar zij lachte en zei dat geluk altijd in jezelf zit en niet afhankelijk is van bezit of van dingen om je heen. En dat dat gevoel het mooiste is wat je kunt bereiken. Ze had gelijk, geluk zit in jezelf.

Ik wil overigens niet zeggen dat geld hebben niet belangrijk is. Ik heb in mijn leven een lege portemonnee gehad en een volle, en ik heb toch echt liever een volle in mijn tas! Het geeft je vrijheid en maakt je onafhankelijk. Ik ken mensen die veel geld en succes hebben maar niet gelukkig zijn en mensen die niet vermogend zijn maar wel elke dag gelukkig. En alle andere variaties daarop. Als je geen geluk in jezelf kunt vinden dan zul je in het meest luxe resort op de Malediven ook niet gelukkig zijn. Maar hoe doe je dat? Geluk vinden in jezelf.

In verbinding

Het begint met in verbinding komen met jezelf. Er zijn 4 stappen om verbinding te maken met jezelf: Vertragen- Accepteren- Positiviteit- Geven

Vertragen

De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagt, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Het helpt je om meer stil te staan bij wat er in jou leeft. Te zien wat er om je heen gebeurt.

Als je het druk hebt, ervaar je vaak weinig tijd voor jezelf. Je weet vaak wel dat je meer ontspanning en rust nodig hebt, maar je denkt dat je daar nu geen tijd voor hebt. Juist als er veel gebeurt in je leven en de wereld om je heen, is contact maken met jezelf zo belangrijk. Als je dat niet doet en jezelf voorbij loopt, heb je hét recept om uit verbinding met jezelf en mensen om je heen te gaan.

Het leven gaat voor veel mensen steeds sneller. Herkenbaar? Meer en meer tijd brengen we achter beeldschermen en op sociale media door.

We hebben meer connecties dan ooit, maar ervaren ook minder verbinding.

Dus ga een keer een uur naar een park of naar het bos of sluit je even op in je slaapkamer. Plan bewust dit uurtje voor jezelf in. Ervaar hoe belangrijk rust is, zonder telefoon en afleiding. Echt, het brengt je heel erg veel. En vraag je dan af: waar word ik gelukkig van? Wat wil ik bereiken? Hoe ga ik dat bereiken? En schrijf dat vervolgens op.

Accepteren

De tweede stap is Acceptatie: Begin te accepteren dat wie jij bent goed genoeg is. Als je heel eerlijk bent en aan het einde van de dag in de spiegel kijkt en oprecht kan zeggen “ik ben een goed mens” dan zit je goed. Dan is het goed wie je bent of je nu mooi, lelijk, lang, kort, wit, zwart of dik of dun bent. Jij bent wie je bent omdat dit hoort bij jou. Wij vrouwen worden zo onzeker gemaakt door alles aan de buitenkant. De zogenaamde perfecte wereld buiten ons, maar geloof mij, die perfectie bestaat niet. Houd onvoorwaardelijk van jezelf.

Positiviteit

Dan positiviteit: Positieve gedachten maken je sterker, vrolijker, gelukkiger en succesvoller. Het is bewezen dat mensen die positief naar de wereld kijken, gelukkiger en ook succesvoller zijn dan mensen die de neiging hebben alles negatief te benaderen. Dat klinkt heel logisch toch? Als jij een kamer binnenkomt loopt je ook eerder naar de gezellige, vrolijke, leuke dame in de hoek dan een chagrijn die aan de andere kant staat. Ook op je werk zul je merken dat als je je dag positief in gaat, alles makkelijker gaat. Gelukkig kun je een positieve mindset ook aanleren. Besef je dat jij bepaalt hoe je tegen dingen aan kijkt. Als iets tegen zit, bedenk dan hoe het erger kan. Toen ik mijn vader op veel te jonge leeftijd verloor dacht ik; gelukkig heb ik mijn moeder nog. En toen mijn zus op 42 jarige leeftijd plotseling overleed aan een hersenbloeding dacht ik; gelukkig heeft ze niet geleden.

Geven

En de laatste geven: Ik ben als woonwagen meisje opgegroeid in een gezin waar de deur (letterlijk) altijd openstond en iedereen welkom was. Mijn moeder kookte elke dag grote hoeveelheden eten zodat vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes altijd mee konden eten. Ons huis zat dan ook altijd vol. Mijn vriendinnen uit die tijd en ook mijn neven en nichten zeggen nog steeds: “Bij jou thuis was het zo fijn. Er was altijd warmte en je voelde je er welkom en geliefd.”  Ook weet ik nog dat ik een jaar of acht was en met mijn moeder naar de film ging. Ik had een bakje zwart/wit dropjes gekregen en zat heerlijk te smullen totdat mijn moeder mij aantikte en zei: ”Geef dat meisje naast je ook maar wat dropjes.” “Maar ik ken haar helemaal niet!” riep ik verontwaardigd uit. “Dat geeft niets je moet gewoon delen.” zei mijn moeder. Van huis uit ben ik dus gewend om te geven.

Geven maakt gelukkiger dan ontvangen. Dat is een feit. Een Amerikaans onderzoek van twee studies gepubliceerd in het wetenschappelijke toptijdschrift Science heeft aangetoond dat mensen zich gelukkig voelen als ze geld uitgeven aan hun omgeving. Mensen voelen zich zelfs gelukkiger als ze iemand anders wat geven, dan wanneer ze zichzelf iets cadeau doen.

Wanneer je iemand zomaar iets leuks wilt geven (dus niet vanuit verplichting) dan deel je een stukje van jouw tijd, rijkdom en jouw geluk. Je bent op dat moment geluk aan het verspreiden. Jij wordt blij terwijl je iemand anders blij maakt. Daarnaast vindt iedereen het leuk om zomaar iets te krijgen. Ze voelen zich dan speciaal en belangrijk, en dat is een heel fijn gevoel. Uit de studie blijkt ook dat het zorgdragen voor anderen je een goed gevoel geeft en zelfs je stress niveau verlaagt. Geven hoeft overigens niet altijd geld te kosten.

De meest waardevolle dingen kosten niets. Liefde, aandacht en complimentjes zijn gratis. Het delen van je geluk is één van de mooiste dingen die je kunt doen. Maak andere mensen blij en gelukkig door je gulheid te tonen en merk hoe gelukkig jij ervan wordt! En als jij laat zien dat jij gul bent zullen de mensen om je heen guller worden.

Ik kwam op social media een hele mooie tekst tegen, die ik zelf niet beter had kunnen bedenken.

“Als je het beter hebt dan anderen, bouw je een langere tafel geen hoger hek.”

Gelukkiger door het leven

Als je jezelf aanwent om deze 4 stappen te doen zul je in verbinding gaan staan met jezelf. Als je in verbinding staat met jezelf zul je merken dat je gelukkig door het leven gaat. Als je gelukkiger door het leven gaat, ga je merken dat je leven ook makkelijker wordt. Want als je gelukkig bent dan straal je. Je bent een blij persoon en iedereen wil graag omringt worden door blije, gelukkige mensen. Deuren gaan veel makkelijker open, en je krijgt je dingen beter voor elkaar. Door gelukkiger door het leven te gaan zul je merken dat je ook meer zult groeien. Het is een proces dat vanzelf gaat als je in verbinding staat met jezelf en gelukkig bent. Ook als het leven je tegen zit.

Liefs, Antje

Sharing is caring