Trage koolhydraten

Er zijn trage en snelle koolhydraten. Maar wat is dat verschil precies? En wanneer heb je welke nodig? Wij leggen je in dit artikel precies uit hoe dat zit.

Een licht gevoel in je hoofd

Als je een licht gevoel in je hoofd hebt, dan heb je absoluut geen trage koolhydraten nodig maar juist snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in je bloed, hierdoor kun je hoge pieken in je bloedsuiker krijgen. Wanneer je licht bent in je hoofd, is je bloedsuikerspiegel te laag en wil je deze snel omhoog krijgen. In dat geval kies je bijvoorbeeld voor: suiker, zoet beleg, frisdrank, snoep, koek, ijs, honing, wit brood, witte pasta en witte rijst.

Trage koolhydraten

Trage koolhydraten worden veel langzamer door je lichaam verteerd dan snelle koolhydraten. Dit komt omdat trage koolhydraten lange ketens van moleculen hebben, waardoor je lichaam veel langer de tijd nodig heeft om er energie uit te halen. En dit proces gebeurt geleidelijk. Voorbeelden van trage koolhydraten zijn: volkorengraanproducten, zilvervliesrijst, haver, quinoa, groenten, fruit, peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen en yoghurt.

De voordelen van trage koolhydraten

De voordelen van trage koolhydraten zijn eigenlijk dat het lichaam langer nodig heeft om het af te breken. Dit betekent dat de glucose over een groter tijdsbestek geproduceerd wordt en zo dus veel geleidelijker in het bloed terecht komt. Je bloedsuikerspiegel blijft hierdoor gelijk. Dit is in tegenstelling tot de snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn over het algemeen niet zo goed voor het lichaam. Dit komt omdat het lichaam door snelle koolhydraten ineens veel suikers te verwerken krijgt binnen een korte tijd. Trage koolhydraten zijn een stuk gezonder. Groente en fruit, trage koolhydraten, zijn gezonder dan snoep en koek, snelle koolhydraten, en daarnaast kun je natuurlijk ook veel beter volkorenbrood eten in plaats van een sneetje wit brood.

De nadelen van trage koolhydraten

Zoals met alles is maathouden heel belangrijk dat geld ook voor trage koolhydraten. Zolang je dit doet zitten er niet echt nadelen aan trage koolhydraten, omdat het over het algemeen gezonde producten zijn. Wel kunnen trage koolhydraten het lichte gevoel in je hoofd meestal niet verhelpen, althans niet snel. Daarom kan het geen kwaad om af en toe snelle koolhydraten te gebruiken. Daarnaast vinden sommige mensen het ook niet fijn om bijvoorbeeld trage koolhydraten te eten voor het sporten. Trage koolhydraten geven je namelijk sneller een vol gevoel. Je kunt er daarom ook voor kiezen om alleen een banaan te eten voor het sporten en dan daarna uitgebreider te ontbijten met bijvoorbeeld havermout.

Sharing is caring