De ongelijkheid in de geneeskunde is er nog steeds anno 2022 

Helaas hebben we anno 2022 nog steeds last van ongelijkheid in de geneeskunde. Denk hier bijvoorbeeld aan de verschillen tussen het mannen en vrouwenlichaam en daarnaast ook de verschillen tussen een donkere en lichte huid. In dit artikel vertellen we om welke ongelijkheid dit precies gaat en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.  

Mannen vs. Vrouwen 

Je hoeft geen arts te zijn om te begrijpen dat het vrouwenlichaam anders is dan het mannenlichaam. Naast dat het lichaam anders is kunnen ook klachten bij dezelfde aandoening voor een vrouw compleet anders zijn dan bij een man. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij hartproblemen. Vrouwen hebben namelijk bij hartproblemen vaak minder typische klachten dan die mannen hebben. Waar mannen last kunnen hebben van druk op de borst is dit bij vrouwen echt anders. Hartklachten bij mannen ontstaan vaak op jongere leeftijd terwijl ze bij vrouwen vaak na de overgang optreden.  

De hartklachten van een vrouw lijken ook erg op overgangsklachten, vrouwen kunnen bijvoorbeeld last hebben van oververmoeidheid, ernstige slaapproblemen, duizeligheid en hartkloppingen. Deze klachten worden vaak afgedaan als passend bij bijvoorbeeld stress of dus de overgang en dat is zorgelijk. Hierdoor kunnen hart-en vaatziekten namelijk te laat of niet herkend worden. Bij mannen ontstaat hartfalen meestal door een hartinfarct en bij vrouwen komt het vaak door een hoge bloeddruk of bijvoorbeeld suikerziekte.  

De behandeling is nu anders 

Ondanks dat er een groot verschil zit tussen mannen en vrouwen wordt er vaak buiten de voorplantingsorganen vanuit gegaan dat mannen en vrouwen op dezelfde manier een diagnose kunnen krijgen en aansluitend ook hetzelfde behandeld kunnen worden. Dit zit eigenlijk al heel diep in de geneeskunde geworteld, de hele geneeskunde wordt eigenlijk als genderneutraal gezien. Ze hebben het dan over mensen en niet over mannen en vrouwen. Terwijl mannen en vrouwen zo ontzettend verschillend zijn.  

Verschillen in huidskleur 

Naast de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de geneeskunde geldt dit eigenlijk ook voor de ongelijkheid in huidskleur. Ook daar is de standaard witte man eigenlijk constant het model waar vanuit wordt gegaan, terwijl dat natuurlijk heel apart is. Vrouwen met een migratieachtergrond krijgen bijvoorbeeld minder snel pijnstilling omdat er dan wordt gedacht dat ze overdrijven. Bovendien zijn er ook nog steeds mensen die denken dat mensen met een donkere huid minder pijn voelen omdat ze een dikkere huid zouden hebben. Dit is natuurlijk heel schokkend en zorgelijk.  

Gelijke behandeling voor iedereen 

Voor de gezondheid van iedereen en om diagnoses niet fout, te laat of zelfs niet te stellen is het noodzakelijk dat er een gelijke behandeling binnen de geneeskunde komt. Dit is natuurlijk lastig en vergt veel onderzoek. Maar wat we nu inmiddels wel weten is dat uitgaan van de standaard witte man heel erg achterhaald is. Vrouwen hebben bij hartproblemen en/of andere aandoeningen vaak hele andere klachten dan een man. Deze klachten worden als atypisch omschreven en dat is gek want het is atypisch als je het bekijkt in vergelijking met de man. Maar het is super typisch als je het vergelijkt met andere vrouwen. Daarom is het superbelangrijk dat er gelijke behandeling komt in de geneeskunde.  

Sharing is caring