Alles over: Sushi! 

Sushi wordt steeds populairder en wordt gegeten over de hele wereld. Sushi staat voor ‘met azijn bereide rijst’. Rijst is vooral erg belangrijk als het gaat om sushi, terwijl de meeste mensen denken dat dit de rauwe vis is.  

De populairste soorten zijn tonijn, zalm en inktvis/ octopus. Ook wordt er vaak nori, ook wel zeewier gebruikt. Deze gebruiken ze om de sushi te omwikkelen. Wanneer sommige mensen de vis te proeven, is het soms juist de nori die je echt proeft. Samen met de rijst vormen zij de basis voor allerlei vairanten sushi.  

Je kan met de rijst en nori allerlei verschillende dingen maken. Maar welke soorten sushi zijn er eigenlijk? 

Gerolde sushi – Maki 

Dit is het wel bekende zwarte rolletje met sushi rijst en iets in het midden. Dit kan komkommer, avocado, zalm, tonijn of krab zijn. De Maki kan variëren in grote. Futomaki is het grote broertje van de Maki en Temaki is een Nori puntzak waar rijst en vis in wordt gestopt. Dit ziet er feestelijk uit op je bord en zo kun je goed zien om wat voor soort sushi het gaat.  

De handgevormde sushi – Nigiri 

Deze sushi is ook zeker niet onbekend en wordt erg geliefd door de viseters. Dit is een ovaal bolletje rijst met daar bovenop vis of andere zeevruchten, je komt ze ook vaak tegen met ei of een omelet erop. Het is de bedoeling dat je probeert deze sushi in 1 hap op te eten. Wat een uitdaging is, omdat deze sushi groter is van omvang. 

Westerse sushi – California Roll 

Dit is geen traditionele sushi, maar een versie bedacht in de Verenigde Staten. De bekendste hiervan is de California Roll. Hierbij zit geen zeewier aan de buitenkant van de sushi, maar rijst. Dit hebben ze gedaan, omdat westerse eters het niet gewend zijn om zeewier te eten. Ook stoppen ze bij deze variant vaker groentes ertussen, omdat de Amerikanen liever geen rauwe dingen eten. De California Rolls is ook weer terecht gekomen in Japan, maar draagt de naam Ukimaki.  

Sharing is caring