Financieel te heet onder je voeten

Global warming! Mijn man en ik grappen regelmatig dat we de global warming heerlijk vinden. Wat hebben we een schitterende zomer. De zon schijnt volop, af en toe een dagje bewolking en wat regen en vervolgens schijnt de zon weer. Heerlijk! Het is alleen wat minder zonnig voor je financiën…

Het is al maanden zomer en ieder weekend voelt als vakantie. Kleine korte vakanties waarin we genieten van het buiten zijn.

  • Dagje strand
  • Dagje speeltuin
  • Dagje bos
  • Dagje fietsen

Vakantiegevoel thuis

Herken je dat? Dat jullie aan het genieten zijn van vakantieweekendjes vanuit huis? Genieten van de zon, de warmte en het vakantiegevoel.

Hoe onaardig het ook klinkt, er zit een keerzijde aan dit vakantiegevoel. Het verleidt je om meer geld uit te geven dan je eigenlijk van plan was. Het voelt zo logisch, het gaat zo automatisch! Het is een patroon van zon en warmte dat we kennen van de vakantie. We denken er niet eens over na, we doen in Nederland in het weekend alsof het vakantie is. Het voelt als vakantie en we reageren als op vakantie.

Financiële patronen

Dit is zoals patronen werken. Je denkt er niet bij na! Je doet het omdat het vertrouwd voelt. Je herkent de situatie en doet wat je gewend bent om te doen.

Even een voorbeeld!

Wat een schitterend weer! Lekker een dag naar het strand, koelbox mee met drinken en broodjes, want tsja, de benzinekosten zijn niet leuk en over twee weken op vakantie dus even rustig aan qua geld. Goed en slim bezig!! Hier is over nagedacht. Na het strand is iedereen lekker verkleurd, moe en voldaan en kijk daar eens… een pannenkoekenhuis! Als er al een stemmetje is dat zegt “mmmm, niet zo slim! Zoveel geld staat er niet meer op de rekening” dan leg je dat stemmetje het zwijgen op – vandaag kan het wel, zo vaak is het niet zulk mooi weer en je had de lunch al zelf meegenomen. En kijk: voor je het weet zitten jullie pannenkoeken te eten.

Vakantiebudget

Wat nou als je een vakantiebudget had gehad? Ik neem je even mee in hoe ik mijn vakantiebudget organiseer, waardoor het mij nooit te heet onder de voeten wordt. Ook niet als het 38 graden wordt op 19 juli 2022 :). Het hele jaar door gaat er automatisch maandelijks een bedrag naar de vakantiespaarpot en dit wordt eind mei aangevuld met een deel van het vakantiegeld.

Het geld op deze spaarrekening is het geld dat wij willen en mogen uitgeven aan vakantie, weekendjes weg, maar ook extraatjes. Over dat bedrag is nagedacht! Goed nagedacht, want alles moet ervan betaald worden: kattenpension, tol, vlucht, verblijf, etentjes, excursies, maar dus ook extra weekendje of dagjes weg.

Omdat ik dol ben op vakanties, weekendjes weg en terrasjes heb ik daar veel voor over. Iedere maand doe ik mijn best om geld over te houden van het huishoudgeld. Het geld dat wij als gezin gebruiken voor de boodschappen enz. Het geld dat ik in een maand overhoud, zet ik ook op de vakantierekening. Zo spaar ik extra voor leuke dingen!

Voor mij een pannenkoek met spek graag!

Wil jij volgend jaar ook financieel ontspannen op vakantie en weten dat je financieel volledig in controle bent dan denk ik graag een half uurtje met je mee.

Via de website kan je meer lezen over Budgetcoach Waddinxveen of Caroline Hertog.
Je kan Budgetcoach Waddinxveen ook volgen op Instagram en Facebook.

Sharing is caring