Alles over isolatie oefeningen  

Je ziet soms door de bomen het bos niet meer met alle termen. We hebben het al eens eerder gehad over de compound oefeningen. Maar er is nog een categorie, de isolatie oefeningen. We vertellen je er alles over. 

Wat zijn isolatie oefeningen 

De naam zegt het eigenlijk al. Met een zogenoemde isolatie oefening focus jij je op een specifieke spier of spiergroep, zonder dat je hierbij andere spieren gebruikt. Ideaal als je je wilt focussen op kracht van een bepaalde spier(groep). De isolatie oefening kan je makkelijk toevoegen aan je training en is perfect te combineren met compound oefeningen voor genoeg afwisseling. 

De voordelen 

1. Eenvoudig 

Omdat deze oefeningen maar een spiergroep aanspreekt zijn ze relatief makkelijk uit te voeren. Het kost weinig moeite deze oefening te leren en een goede techniek en houding te behouden. De isolatie oefeningen zijn dus perfect voor beginners. De kans dat je een blessure oploopt is namelijk erg klein.  

2. Ontwikkelen 

Wil je een specifieke spiergroep meer ontwikkelen dan zijn de isolatie oefeningen hier perfect voor. Zo kan je deze oefening perfect inzetten als je bijvoorbeeld je rug sterker wilt maken wanneer je bijvoorbeeld veel rugpijn hebt.  

3. Beginner 

We zeiden het al. Deze oefeningen zijn relatief simpel en makkelijk uit te voeren. Deze oefeningen zijn dus perfect voor jou als beginner. Ook fijn is dat bij deze oefeningen de kans op een blessure kleiner is.  

Oefeningen  

Er zijn verschillende oefeningen die je thuis makkelijk kan uitvoeren. Ze staan voor je op een rijtje. 

Calf raises 

Bij deze oefeningen train je, zoals de naam al zegt, je kuiten. Voor deze oefening heb je niks nodig. Je hoeft namelijk alleen maar rechtop te gaan staan, zet je voeten dicht naast elkaar en zorg dat je knieën licht gebogen zijn. Ga langzaam op je tenen staan, hierdoor rek je je kuiten uit. Sta je helemaal op je tenen, dan zak je langzaam naar beneden.  

Bicep curls 

Met deze oefening train je je bicep. Hiervoor heb je een dumbbell nodig. De oefening kan je zittend of staand doen. Pak de dumbbell vast en houdt hem langs je lichaam met je handpalm naar binnen gedraaid, zorg dat het gewicht je lichaam niet raakt. Til de dumbbell langzaam omhoog door je arm te krullen. Je beweegt je hand richting je schouder. Span de bicep goed aan en laat het gewicht gecontroleerd zakken.  

Lateral raise 

Met deze oefening train je de schouders. Deze oefening kan je zittend uitvoeren en je hebt dumbbells nodig. Neem in beide handen een dumbbell en ga rechtop staan of zitten. Til je arm gesterkt zijwaarts omhoog tot een horizontale lijn. Laat je arm rustig weer zakken en herhaal.  

Sharing is caring