Het (genezende) effect van bloemen

Veel bloemen hebben een helende werking, de homeopathische geneesmiddelen zijn niet voor niks zo populair. Van deze bloemen kan je thee maken of pijn verzachten. Ook zijn ze natuurlijk prachtig en worden we er ook nog eens heel vrolijk van. Hoogtijd om ons eens te verdiepen in de geneeskracht van bloemen.

Klaproos

De klaproos is een papaverachtige en heeft meerdere helende krachten. De zaadjes van de klaproos gaan onder andere onrust tegen en worden gebruikt tegen griep en verkoudheidssymptomen zoals keelpijn. Klaproos water zorgt voor een zuiverend effect en kan aangebracht worden op de huid zodat deze tot rust kan komen. Effectief voor geïrriteerde ogen door make-up of hooikoorts.  

Passiebloem

De passiebloem is zeer veelzijdig en dat komt alleen tot zijn recht in een vaas. De passiebloem wordt gebruikt om stress en spanningen in je lichaam te verlichten. Zo hebben de bloemen een rustgevend effect en voorkomen ze nervositeit en hartkloppingen. De helende krachten van deze bloem kan je tot je nemen in thee-vorm.

Slaapmutjes

De bloem doet zijn naam eer aan als het gaat om zijn helende krachten. De blaadjes hebben een rustgevend effect op onze geest. Deze bloem is dan ook familie van de klaproos en wordt vaak gebruikt voor drukke kinderen met ADHD. Maar ook bij volwassenen kan het slaapmutsje helpen bij slapeloosheid, stress en darm- of spierkrampen. Het extract van de bladeren kan als thee worden gedronken. Maar ook kan de bladeren in een gerecht verwerkt worden.

Sint-Janskruid

De hele kracht van deze bloem komen zowel in de zomer als de winter van pas. Sint-Janskruid kan goed gebruikt worden tegen een verbranden huid of andere brandhaarden. Het verzacht en brengt de huid tot rust. In de winter helpt deze bloem je helpen met het verlichten van pijnklachten veroorzaakt door reuma. Maar ook is het een wondermiddel als je last hebt van wintertenen. Het wordt in de meeste gevallen als etherische olie of tinctuur toegepast.

Rozen

De roos is niet alleen een prachtige bloem maar kan je ook helpen bij het verlichten van pijn. De blaadjes van de roos zitten vol vitamine C en geven jouw immuunsysteem een flinke boost. Maak je er rozenwater van dan kan je het als verzorgende en verzachtende face mist gebruiken. Daarnaast kan rozenbottel thee verkoudheid voorkomen en verlichten.

Sharing is caring