Een banaan eten voor het slapen, zorgt voor een betere nachtrust. Feit of fabel? 

Het internet staat vol met feiten en fabels. Hier hebben we er weer een gevonden. Helpt een banaan voor een betere nachtrust? Sommige mensen verklaren van wel en eten dus, voor het slapen gaan, nog even snel een banaan. In dit artikel gaan we kijken of dit daadwerkelijk invloed heeft op onze nachtrust.  

Invloed van voeding  

Wat wij dagelijks in ons mond stoppen heeft daadwerkelijk wel invloed op onze slaap. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om nog een kop koffie te drinken voordat je gaat slapen. Andere voeding kan in plaats van slaap verstorend, juist slaapverwekkend zijn. Cafeïne houdt je wakker, maar het stofje tryptofaan helpt bij je slaap.  

Tryptofaan 

Tryptofaan is een aminozuur dat serotonine aanmaakt in je lichaam. Dat stofje stimuleert weer de aanmaak van melatonine en daarvan word je slaperig. Producten die bijvoorbeeld tryptofaan bevatten, zijn kwark, yoghurt, tonijn, kaas, haver en gevogelte.  

Banaan is dus niet per se het beste slaapmiddel. Kies eerder voor een handje amandelen en walnoten. Neem dit niet te laat, want je moet je lichaam wel even de tijd geven zodat het kan opnemen.  

Geen wondermiddelen 

Natuurlijk moet je niet verwachten dat bananen, walnoten en kwark nu al je slaapproblemen zal weg toveren. Het helpt pas echt als je over de dag zelf de suikerbommetjes laat staan en niet te laat gaat avondeten. Drink na de lunch liever geen cafeïne meer en ruil in de avond die zak chips om voor een bak nootjes! 

Feit of fabel? 

Een banaan eten voordat je gaat slapen, zorgt dus wel voor een betere nachtrust. Zeker een feit dus! Door het stofje tryptofaan in het fruit kan je beter slapen. Maar bijvoorbeeld walnoten en amandelen hebben meer effect door de aanwezigheid van melatonine.  

Sharing is caring