Dit is waarom bewerkte voeding ongezond is 

We kijken er tegenwoordig niet meer van op als een product meer dan 5 ingrediënten heeft, sterker nog het zijn er in veel gevallen zelfs meer dan 10. Maar is dat nou wel zo gezond al die bewerkte voeding? Nee! Waarom dat zo is vertellen we je in dit artikel! 

Onze voeding zit vol met e-nummers  

Misschien heb je wel eens de ingrediëntenlijst van een pak koeken bekeken vaak zitten ernaast bloem, suiker, zout, ei en boter ook veel andere dingen in. Dit zijn dan meestal e-nummers, sommige voedingsproducenten vermelden de naam van het e-nummer en sommige vermelden alleen het e-nummer. De meeste mensen hebben geen idee wat zo’n e-nummer nu eigenlijk precies inhoud en wat het is. Dat is niet gek want het is ook allemaal best wel heel erg ingewikkeld. 

Waarom worden er zoveel e-nummers gebruikt?  

De reden dat veel van onze voeding vol zit met e-nummers is omdat e-nummers ervoor kunnen zorgen dat dat een product een mooiere kleur heeft, een betere smaak of langer houdbaar is. Dit komt zowel de fabrikant als de consument meestal goed uit.  

Zijn e-nummers ongezond?  

Van e-nummers wordt er gezegd dat ze veilig zijn maar er kan eigenlijk niet gezegd worden of ze ongezond of gezond zijn. Ze worden omschreven als veilig omdat je er vaak niet zo snel te veel van binnenkrijgt. Eigenlijk hebben e-nummers dus niet echt een voedingsfunctie. 

Voedsel uit de natuur 

Ondanks dat het er misschien nu op lijkt dat e-nummers niet persé gezond of ongezond zijn maar ‘veilig’ is het alsnog beter om gewoon voedsel te eten wat onbewerkt is. De oermens at vroeger ook producten puur uit de natuur en niet waar allemaal mensen al aan gesleuteld hadden. Overigens zijn er ook veel andere mensen die wel beweren dat e-nummers nadelige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben en dat ze zelfs kankerverwekkend zouden kunnen zijn of dit zo is en bij welke hoeveelheid kan nog lastig gesteld worden.  

Stel de grens op 5! 

Mede daardoor is het een goede tip om de grens op 5 te stellen! Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Het is eigenlijk heel simpel bij een product dat meer dan 5 ingrediënten heeft (en dan voornamelijk bewerkte ingrediënten) kun je beter niet eten. Dit komt omdat je simpelweg een gezond voedingspatroon kunt creëren zonder de producten die veel e-nummers bevatten. Je hebt de e-nummers namelijk niet nodig, je mist er dus niks aan!  

Sharing is caring