Zijn ontbijtrepen uit de supermarkt wel zo gezond?  

Je kent het vast wel, je hebt een ochtend met veel haast en geen tijd meer voor je ontbijt. Gelukkig zijn daar de ontbijtrepen waar je niets aan klaar hoeft te maken. Er zijn inmiddels genoeg ontbijt en granenrepen op de markt die beloven te dienen als ontbijt. Maar zijn die nu eigenlijk wel zo gezond? 

Ontbijtrepen 

Er zijn behoorlijk wat ontbijtrepen op de markt, je hebt bijvoorbeeld granenrepen van bloem of van volkorenbloem met rozijnen of ander gedroogd fruit. Daarnaast zijn er ook veel repen die gemaakt zijn van havermout of van mais en/of rijst. Je hoeft er niets aan klaar te maken, je stopt ze in je tas en onderweg of op je werk eet je ze op. Dat is ook de grootste reden waarom ze zo geliefd zijn bij de meeste mensen, het zorgt voor gemak en geen extra tijd daarnaast hoef je door de ontbijtrepen je ontbijt toch niet helemaal over te slaan.  

Bevatten vaak veel suiker 

Ondanks het gemak van de repen bevatten ze vaak wel veel suiker. Terwijl het meestal wordt afgeraden om tijdens je ontbijt al veel suikers te nuttigen. Per reep bevatten ze vaak wel zo’n 3-10 gram suiker. Dat is natuurlijk helemaal geen fijne hoeveelheid om bij het ontbijt al binnen te krijgen.  

Je mist voedingsstoffen  

Naast dat de repen veel suiker bevatten kom je vaak ook voedingsstoffen tekort, tijdens het ontbijt is het bijvoorbeeld een goed idee om fruit en/of zelfs groente te eten dit in combinatie met bijvoorbeeld vezels en/of noten. Ondanks dat het misschien op de verpakking vaak zo lijkt dat de ontbijtrepen heel gezond zijn en je voorzien van veel voedingsstoffen, valt dit in de werkelijkheid vaak tegen. Natuurlijk is het wel zo dat de een gezonder is dan de ander. Maar de ontbijtreep voorziet je zeker niet van alle belangrijke voedingsstoffen die je bij een ander gezond ontbijt wel binnen zou krijgen.  

Moet je stoppen met het eten van ontbijtrepen?  

Je hoeft er niet direct mee te stoppen want er zijn echt nog veel ongezondere dingen dan de meeste ontbijtrepen. Maar het is wel goed om te beseffen dat je ook echt nog andere voedingsstoffen nodig hebt, die je uit een ander ontbijt veel beter kan halen.  Af en toe kan het zeker geen kwaad, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van!  

Sharing is caring