In Nederland eten we te veel suiker en zout 

Misschien betrap je jezelf er wel eens op maar we eten in Nederland te veel suiker en zout. Dit is zeker niet gezond en vooral ook niet nodig! In dit artikel vertellen we jou hoeveel we er gemiddeld van eten.  

Te veel suiker 

In Nederland eten we over het algemeen veel, te veel suiker. Gemiddeld wordt er per dag door een volwassen in Nederland 57 gram suiker gegeten. De maximumrichtlijn (vastgesteld door de WHO) is voor vrouwen 50 gram en voor mannen 60 gram. Belangrijk is dan om te benadrukken dat we het over toegevoegde suikers hebben (niet de suikers uit fruit), deze suikers worden toegevoegd aan bijvoorbeeld koekjes. 57 gram per dag betekent zo’n 20 kilo per jaar! Al deze toegevoegde suikers heeft echt helemaal niemand nodig en naast suiker zitten er vaak nog meer slechte suikers in de producten waar veel toevoegingen bij worden gedaan zoals bijvoorbeeld zout.  

Te veel zout 

Want we krijgen in Nederland namelijk ook gemiddeld te veel zout binnen. Mannen eten gemiddeld zo’n 9 gram zout en vrouwen gemiddeld zo’n 7,5 gram zout per dag. Dit terwijl de maximumrichtlijn 6 gram per dag is. Bij een gezond eetpatroon zou je niet te veel zout binnen moet krijgen, maar toch gebeurt dit wel. Dit komt omdat vooral veel mensen toch veel bewerkte producten blijven eten waar veel zout aan wordt toegevoegd.  

Waarom is te veel suiker ongezond? 

Om te beginnen is het eten van te veel suiker natuurlijk niet goed voor je tanden. Vooral niet te vaak op de dag. Maar daarnaast kan het ook zo zijn dat wanneer je te veel suiker eet je andere belangrijke voedingsstoffen mist. Verder kan het eten van te veel suiker ook indirect voor overgewicht zorgen. Overgewicht geeft je weer een groter risico op bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart -en vaatziekten.  

Waarom is te veel zout ongezond?  

Naast dat te veel suiker eten ongezond is wordt het ook zeker afgeraden om te veel zout te eten. Het eten van te veel zout kan zorgen voor een hogere bloeddruk, dit kan weer leiden tot schade aan de nieren en daarnaast ook tot hart- en vaatziekte.  

Eet gezond, zo min mogelijk bewerkt en gevarieerd  

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel suiker en zout binnenkrijgt. Dit kun je het beste doen door gezond te eten en daarnaast zo min mogelijk bewerkt en vooral ook gevarieerd te eten.  

Sharing is caring