Iedereen heeft angst 

Je moet een presentatie geven en je voelt het alweer aankomen. Je stem begint te trillen en je kan niet goed meer zien. Opeens weet je ook niet meer wat je wilt zeggen, je krijg een black-out. En daar sta je dan. Iedereen heeft wel is angstaanvallen en het komt ook steeds vaker voor. 1 op 15 mensen hebben last van een angststoornis, en lang niet iedereen meldt zich met angstklachten.  

We hebben het erg goed tegenwoordig, materieel hebben we alles wat we ons kunnen wensen. En toch lijden we met z’n allen aan angst, en burn-out klachten. We slikken dan maar kalmeringsmiddelen of anti-depressiva zodat we het hoofd boven water kunnen houden.  

Wat is angst 

Angst is eigenlijk een verzamelwoord voor heel veel gevoelens. Vaak voel je deze angst als je uit je comfortzone stapt. Je weet niet wat er gaat gebeuren dus je verzint allerlei dingen die fout kunnen gaan. Dit doet je lichaam eigenlijk om je te beschermen, maar als het teveel wordt, gaat het tegen je werken. Je moet je angstgevoelens niet negeren, maar je moet kijken of het echt is en dat het niet alleen in je hoofd bestaat. Toch zit er verschil in angsten. Stel je voor: er staat een grote beer voor je neus. Dan heb je echte reële angst, je vreest natuurlijk voor je leven.  

Maar moet je presenteren en je begint te trillen op je benen, dan heb je irreële angst. Je beleeft dan meer de sensatie en de gedachten van angst, want echt in gevaar ben je natuurlijk niet.  

Hoe kom je van je angsten af 

Angst is vaak een gebeurtenis die je niet goed hebt verwerkt. Om aan de slag te gaan is beweging en ademhaling voor je bloedsomloop erg goed voor je. Je komt dan helemaal tot rust en kan je eventuele angst verwerken.  
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van angsten verwerken. De ene angst is groter dan de ander, dus misschien heb jij meer behoefte aan een psycholoog of is een lange wandeling genoeg.  

Sharing is caring