Feiten en fabels over hormoonzalf 

Hormoonzalf is een zalf die vaak wordt voorgeschreven bij diverse huidaandoeningen, waaronder eczeem. Hormoonzalf wordt niet zomaar door een dokter voorgeschreven, er moet een goede reden voor zijn en andere (minder zware) middelen moeten geen effect hebben gehad op de huidaandoening. In dit artikel delen we een aantal feiten en fabels met jou over hormoonzalf. 

Je huid wordt dunner van hormoonzalf 

Feit. We beginnen met een feit over hormoonzalf, het dunner worden van de huid is namelijk simpelweg een bijwerking van de hormoonzalf. Het kan zo zijn dat je bloedvaatjes dan wat zichtbaarder worden, je sneller blauwe plekken krijgt of dat je striae krijgt. Maar onthoudt dat dit bij normaal en kortdurend gebruik heel erg meevalt en je soms niet eens zal opvallen dus zo dramatisch is het nu ook weer niet. Het klinkt enger dan het daadwerkelijk is. Je moet de hormoonzalf alleen niet heel lang achter elkaar gebruiken dat is niet goed.  

Je moet hormoonzalf dun op de huid aanbrengen 

Fabel. Vaak wordt er gedacht dat je hormoonzalf dun op de huid moet aanbrengen, dit is echter toch echt een fabel. Het is namelijk zo dat als je het (te) dun op de huid aanbrengt het vaak juist niet goed werkt. 

Je kunt hormoonzalf je hele leven gebruiken 

Fabel. Het is zeker niet goed om je hele leven hormoonzalf te gebruiken, ondanks dat er misschien mensen zijn die het wel beweren te doen of met korte tussenpauzes wordt het zeker niet aangeraden. Het beste is om het gewoon weer naar nul af te bouwen en je huid zo weer rust te geven.  

Je kunt verslaafd raken aan het gebruik van hormoonzalf 

Feit. Nadat je gestopt bent met het gebruiken van hormoonzalf kun je inderdaad last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit kan vooral optreden bij mensen die hormoonzalf onjuist of te veel hebben gebruikt en vervolgens ineens wordt de behandeling gestopt. Ontwenningsverschijnselen kunnen bijvoorbeeld roodheid, zwelling, bultjes en puistjes zijn.  

Conclusie 

Hormoonzalf is een zalf die voor veel mensen kan helpen om vervelende huidaandoeningen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk dat je het nooit zomaar gebruikt maar alleen maar wanneer het is voorgeschreven door een arts. Verder is het goed om het niet te lang achter elkaar te gebruiken. Ook hoef je echt niet bang te worden van de bijwerkingen. Die vallen namelijk bij normaal en kortdurend gebruik echt wel mee. 

Sharing is caring