Hoe ongezond zijn de chemische stoffen in onze cosmetica?  

De meeste mensen zijn dol op het gebruik van cosmetica, denk bijvoorbeeld aan make-up. Maar er zitten helaas wel veel ongezonde stoffen in de cosmetica die we dagelijks gebruiken. Maar waarom zijn deze stoffen ongezond en is er ook cosmetica die de stoffen niet bevat?  

Chemische stoffen 

Als we het over de ongezonde stoffen in cosmetica hebben dan hebben we het voornamelijk over de chemische stoffen die erin zitten. We hebben het dan ook over de EDC’S dit zijn stoffen die eigenlijk hormoonverstoorders zijn. Deze stoffen zijn namelijk in staat om het hormonale systeem in je lichaam na te bootsen en daarnaast ook te veranderen. Deze hormoonverstoorders kunnen kankerverwekkend zijn. Op de site van de consumentenbond kun je zien welke stoffen dit zijn om ze zo te vermijden. Parabenen zijn daarnaast ook meestal niet goed en sommige parabenen zijn mogelijk ook hormoonverstoorders, veel mensen zijn er ook allergisch voor parabenen.  

Moeten we ons zorgen maken? 

Naast de EDC’S / hormoonverstoorders en parabenen die schadelijk zijn zitten er helaas nog meer schadelijke stoffen in onze cosmetica, voor de volledige lijst verwijzen we je graag naar de website van de consumentenbond. Ondanks dat de stoffen vaak geen positieve maar eerder negatieve gezondheidseffecten hebben krijgen we er vaak en gelukkig niet te veel vanbinnen. Wel blijft het zo dat je beter helemaal niets binnen kan krijgen en er daarom alert op kan zijn. Vermijden is onmogelijk (in de meeste gevallen) en dat is dan vaak ook niet nodig maar wees jezelf er wel van bewust. 

Welke cosmetica dan wel? 

Nu vraag je jezelf natuurlijk af of er wel cosmetica is die ja veilig kan gebruiken het antwoord daarop is; ja. Er bestaat namelijk ook genoeg cosmetica die gemaakt is van 100% natuurlijke producten. Bijvoorbeeld die van Dr. Hauschka, de cosmetica van Dr.Hauschka is van 100% natuurlijke producten gemaakt en daarnaast hebben ze een groot aanbod aan cosmetica. Je kunt vrijwel voor alle producten op het gebied van persoonlijke verzorging bij hen terecht. Het nadeel van 100% natuurlijke cosmetica is dat het vaak een stuk duurder is dan normale cosmetica. Het is dan ook vaak niet voor iedereen betaalbaar. Het kan dus soms best een lastige keuze zijn, of een stuk meer geld uitgeven aan cosmetica die 100% natuurlijk is of goedkopere niet-natuurlijke cosmetica kopen.  

Sharing is caring