De nutri-score op onze voeding 

Wie weet is het je al opgevallen maar tegenwoordig kun je op veel producten de nutri-score vinden. Maar wat heb je hier nu precies aan en wat is de nutri-score eigenlijk? We vertellen het je in dit nieuwe artikel!  

Wat houdt de nutri-score in?  

De nutri-score is een voedselkeuzelogo waarop je kunt zien hoe goed een bepaald product scoort. Er wordt hier dan meestal gekeken naar het aantal eiwitten, aantal vezels, fruit, groente, noten en/of peulvruchten. Dit gebeurt altijd binnen een bepaalde productgroep denk bijvoorbeeld aan brood of vlees. De score is van donkergroen A tot donkeroranje E. De donkergroene A houdt in dat het product binnen een bepaalde productgroep een betere samenstelling heeft.  

Voordelen van de nutri-score 

De voordelen die een nutri-score kan bieden is dat consumenten makkelijk en snel kunnen zien of ze een enigszins verantwoorde keuze maken. Een voorbeeld is wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een gezonde pizza, dan kun je door het gebruik van de nutri-score snel zien wat de gezondste pizza is binnen de productgroep.  

Nadelen van de nutri-score  

Helaas zijn er ook een aantal nadelen van de nutri-score, om te beginnen sluit de nutri-score op dit moment niet aan bij de Schijf van Vijf. Door de nutri-score zou je onterecht ‘gezonde’ producten kunnen kopen, er liggen bijvoorbeeld ook pizza’s met een label B in de supermarkt. Hierdoor zou je onterecht kunnen denken dat pizza gezond is. 20+ kaas (over het algemeen vrij gezonde kaas) daarentegen krijgt dan weer het label C. Hierdoor kun je door de nutri-score helaas wel op een verkeerd been worden gezet.  

Officieel nog verboden in Nederland  

Het gebruik van de nutri-score is officieel zelfs nog verboden in Nederland, wel kan het zo zijn dat je ze af en toe al tegenkomt. Dit kan zo zijn wanneer het buitenlandse producten zijn en daarnaast zijn sommige supermarkten ook bezig met een pilot. Nu vraag je jezelf misschien af waarom de nutri-score officieel nog verboden is in Nederland? De grootste reden daarvoor is dat de nutri-score dus nog niet aansluit bij de Schijf van Vijf, hierdoor worden mensen op het verkeerde pad gezet. Dit kan ertoe leiden dat mensen onbewust verkeerde keuzes maken wat betreft voeding omdat ze denken dat iets gezond is wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Of andersom, ze eten een bepaald product niet meer door een slechte nutri-score terwijl dit juist een gezond product is met veel belangrijke voedingsstoffen.  

Sharing is caring