Eten voelen, wat doet het met je smaaksensatie

In de westerse cultuur, en dus ook in Nederland, doen we het bijna niet: met onze handen eten. Maar wist je dat er bewijs is dat dit meer voldoening geeft? Kom maar door met die fingerfood!

Mes, vork en lepel bij elke maaltijd komen ze er weer bij. We zijn allemaal wel bekend met de tafelmanieren. Je handen schoonhouden tijdens het eten vinden we erg belangrijk. Terwijl dit niet zorgt voor de beste smaakbeleving.

Beter smaakbeleving

Uit onderzoek van The Journal of Retailing blijkt dat het eten met de handen voor een betere smaakbeleving zorgt. Pak jij je eten vast met je vingers, dan gebruik je je tastzin. Het zorgt dan voor een compleet andere ervaring dan eten met bestek. Door gebruik te maken van je handen ben je je niet alleen meer bewust van wat je eet. Maar ook van de textuur. Eten met de handen voedt dus niet alleen je maag, maar ook je geest.

Bewustzijn

Tijdens hetzelfde onderzoek bleek ook dat als je met bestek eet, je meer eet. Zo kan je door het gebruik van een mes, lepel of vork minder goed inschatten hoeveel eten je nodig hebt om je honger te stillen. En eet je al gauw te veel.

Eet je met je handen, dan neem je kleinere hapjes en eet je minder snel. Hierdoor krijg je dus ook op tijd het signaal door dat je vol zit en zul je niet meer eten dan je nodig hebt. Helaas geld dit wel alleen voor gezond eten. Je zou merken dat een lekker frietje er alsnog wel snel in gaat.

Persoonlijkheid

Met je handen eten zorgt niet alleen voor een betere beleving van smaak. Het zegt ook heel veel over je persoonlijkheid. Iemand die met zijn vingers eet is namelijk vaak creatief en vernieuwend.

Genieten

Met je handen eten is ook gewoon erg leuk. Denk maar eens aan die peuters die heerlijk vermakelijk spaghettisliertje voor spaghettisliertje naar binnen slurpen. En dat laatste restje van het bord af schrapen; geef maar toe, dat vinden we allemaal leuk.  

Sharing is caring