De positieve effecten van pijnprikkels

Pijn is fijn, de uitspraak heb je vast weleens voorbij horen komen. Natuurlijk geldt dat niet voor alle pijn. Je enkel verzwikken is totaal niet fijn. Maar pijn kan ook een positieve kant hebben.

Foamroller

Je bent vast weleens aan de slag gegaan met een foamroller. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep dan kan het stilzitten zorgen voor stijve spieren. Ga je dan aan de slag met een foamroller kan dit een pijnlijke ervaring zijn. De punten op de roller lijken zich wel door je spieren te drukken. Dit zorgt voor een pijnlijk sensatie. Maar oh wat is het fijn als je erna weer soepel spieren hebt.

Acupunctuur

Het laten zetten van naaldjes op bepaalde plekken in je lichaam is niet altijd even prettig. Het kan zelfs voor klein schokje zorgen. Het is misschien even vervelend maar acupunctuur heeft genoeg voordelen:

  • De behandeling is misschien niet fijn maar kan wel pijn verlichten van klachten zoals migraine en menstruatiepijn.
  • Het verminderd stress en angsten.
  • Kan helpen bij slapeloosheid.

Een spijkermat

Wanneer je last hebt van vastzittende spieren, slaap je wat onrustig of kan je moeilijk ontspannen? Dan is een spijkermat perfect voor jou. Een spijkermat kan namelijk deze bovenstaande klachten helpen te verminderen.

De voordelen van een spijkermat

  • Het zorgt voor vermindering van pijn, bijvoorbeeld rugklachten
  • Het geeft je meer ontspanning
  • Je nachtrust zal verbeteren
  • Verschillende drukpunten worden geactiveerd waardoor je doorbloeding gestimuleerd zal worden
  • De onrust in je voeten en benen verminderd

Verschillende soorten pijn

Pijn heb je in meerdere soorten namelijk:

Acute pijn

Wanneer je pijn hebt dat ineens komt opzetten dan heb je last van acute pijn. Het kan bijvoorbeeld voorvallen wanneer je door je enkel gaat, vinger dubbelklapt etc. Het fijne aan acute pijn is dat je meestal wel kan achterhalen waar het vandaan komt.

Chronische pijn

Deze soort pijn is vaak iets ingewikkelder en duurt vaak ook langer dan 3 maanden. Af en toe is de pijn te achterhalen, maar vaak ook niet. Dit komt omdat de pijn dan zijn eigen leven is gaan leiden en dit komt omdat het pijnsysteem gevoeliger is geworden. De gevolgen van chronische pijn zijn wel wat serieuzer. Het kan namelijk impact hebben op je leven.

Pijn als gevolg van weefselschade

Dit heet ook wel Nociceptieve pijn en kan veroorzaakt worden door een schaafwond of je enkel die is verzwikt.

Zenuwpijn

Dit heet ook met neuropatische pijn en kan komen opzettend wanneer een zenuw is beschadigd wanneer je diep in je vingers snijdt of door suikerziekte.

Orgaanpijn

Dit noem je ook wel viscerale pijn en kan komen door een blindedarmontsteking.

Vaatpijn

Dit heeft ook wel vasculaire pijn en kan veroorzaakt worden door aderverkalking of een verstopping.

Sharing is caring