Is vegetarisch eten gezond?  

Er zijn inmiddels steeds meer mensen die geen vlees meer eten, ook komen er steeds meer veganistische mensen bij. Maar vegetarisch eten wordt over het algemeen als een makkelijkere optie gezien omdat er minder producten worden uitgesloten.  

Is het gezonder? 

Wanneer je een voedingspatroon hebt dat bewust vegetarisch is samengesteld wat alle benodigde voedingsstoffen bevat is dat juist supergezond en dan heb je vlees helemaal niet nodig. De opmerking die veel vegetariërs vaak krijgen is: ‘Maar dan kom je toch veel voedingsstoffen tekort?’ Vaak is dat ook een reden waarom mensen vlees blijven eten. Maar juist rood en bewerkt vlees is helemaal niet gezond en brengt vaak alleen maar negatieve gezondheidseffecten met zich mee. Hieronder vertellen we je of het dan ook daadwerkelijk gezonder is.  

Geen vlees meer eten 

Als je vegetarisch bent mag je geen vlees meer eten, wel is het zo dat je natuurlijk gewoon nog zuivel mag eten. Je eet niet volledig plantaardig, maar wel voor een groot deel. Vlees kan natuurlijk soms wel gezond zijn en je voorzien van goede voedingsstoffen. Maar dan hebben we het over onbewerkt en biologisch vlees. Wel is het zo dat je dit ook net zo goed uit plantaardige producten of uit bijvoorbeeld zuivel kunt halen. Vlees hoeft dus voor niemand essentieel te zijn.  

Het kan dus zeker gezonder zijn!  

Vegetarisch eten is dus niet minder gezond dan niet vegetarisch eten en daarnaast kan het ook zelfs gezonder zijn! Een goede tip is om langs een diëtist te gaan wanneer je vegetarisch wilt eten en ervan verzekert wil zijn dat je geen belangrijke voedingsstoffen wil missen. Hierdoor kun je een plantaardig eetpatroon (samen met zuivel) samenstellen wat jou voorziet van de belangrijkste voedingsstoffen. Hierdoor loop je geen tekorten op en ben je goed bezig voor je gezondheid en daarnaast ook niet geheel onbelangrijk: de dieren en het milieu zijn je ook dankbaar.  

Sharing is caring