Trillende spieren tijdens het sporten? Hierdoor komt het

Tijdens het sporten kan je vast eens gemerkt hebben dat je spieren ineens beginnen te trillen. Dit kan komen doordat je net iets te veel van je spieren vraagt, maar het kan ook nog andere oorzaken hebben. Wij vertellen jou er alles over.  

Bij inspanning 

Wanneer je spieren gaan trillen tijdens een bepaalde inspanning wil dat eigenlijk zeggen dat de belasting op dat moment iets te groot is. Bouw het rustig op en ga ook niet sneller dan eigenlijk nodig is. Ook is het belangrijk dat je voldoende rust hebt door de oefeningen heen. Wanneer je spieren een zware inspanning hebben gehad gaan ze verzuren en dat zorgt voor een verhoogde concentratie aan melkzuur. Door even wat rust te nemen kan het melkzuur afgevoerd worden en afbreken in de nieren. 

Goed hydrateren  

Hydrateren tijdens het sporten is altijd belangrijk en het helpt dus ook tegen het trillen. Je kan ervoor kiezen om gewoon water te drinken tijdens het sporten, wat ook heel goed is. Maar wanneer je langer dan een halfuur aan het sporten bent kan je ook de keuze maken voor een sportdrankje. Hier zitten stoffen in zoals kalium en sodium die de balans in je lichaam weer herstellen en dit kan er dan weer voor zorgen dat je minder trilt tijdens het sporten.  

Krijg voldoende suiker binnen 

Een andere oorzaak van trillende spieren is dat de glycogeenvoorraad in je trillende spier te laag is. Je glycogeenvoorraad is de voorraad aan energie dat je lichaam uit koolhydraten haalt. Door je glycogeenvoorraad een beetje in stand te houden is het slim om dan even wat snelle suikers binnen te krijgen. Zo kan je kiezen voor een banaan, fruitdrankje of een dextro.  

Het krijgen van trillende spieren heeft dus meerdere oorzaken. Probeer dus voor jezelf te achterhalen waardoor het komt. Zodat je het snel kan verhelpen of eventueel voorkomen.  

Sharing is caring