Tips om je perfectie los te laten

Je wilt alles graag heel goed doen en je bent erg kritisch op jezelf. Je bent dan een echte perfectionist, maar hoe fijn is het om je perfectie een beetje los te laten? Wij hebben voor jou 5 tips op een rijtje gezet.  

Het maken van fouten mag 

Bang zijn om fouten te maken is een kenmerk van een perfectionist. Hierdoor zie je de dingen die goed gaan niet of in ieder geval minder snel. Het is beter om je te focussen op de dingen die goed gaan en die je goed doet. Het maken van fouten mag en dat gebeurt, maar probeer jezelf ook te waarderen voor wie je bent en wat je doet.  

Maak het niet te moeilijk voor jezelf 

Wanneer je de lat erg hoog legt voor jezelf gaat dat juist tegen je werken. Wanneer je de lat iets lager voor jezelf kan je het doen zoals je wilt en voel je ook wat minder druk en dat heeft een positief effect op je prestaties. En je zal het dan ook met meer plezier gaan doen. 

Geef jezelf af en toe eens een complimentje 

Van een complimentje worden we allemaal blij en het is ook goed als jij jezelf eens een complimentje geeft. Je staat dan even stil bij het feit dat je je doel gehaald hebt met trots. Door jezelf een schouderklopje te geven motiveer jij jezelf en dat is goed voor de volgende prestaties.  

Mediteren  

Het doen van meditatie is perfect om je perfectionisme los te laten. Bij mediteren keert de aandacht naar binnen toe en je bent dan niet continu gericht op externe impulsen en verlangens.  

Denk niet van alles of niets 

Een groot herkenbaar kenmerk van een perfectionist is dat iemand denkt in alles of niets. Er is dus geen middenweg, want dan is het niet goed genoeg.  

Sharing is caring