Gezond oud worden met deze kruiden 

Veel kruiden en specerijen geven je een ware gezondheidsboost terwijl ze ook je gerechten een geweldige smaak kunnen geven. Maar welke kruiden helpen bij aan gezonder ouder worden. Hieronder staan 4 kruiden en specerijen die een aanwinst zijn voor je gezondheid.  

Kurkuma 

Deze mag zeker niet ontbreken, de kurkuma. Het is een van de belangrijkste smaakmakers en dus zeker goed voor je gezondheid. Het heeft een sterk ontstekingsremmende werking en een positieve invloed op de spijsvertering.  

Kurkuma is bovendien een van de meest geconcentreerde bronnen van antioxidanten die je kunt vinden. En dat is belangrijk, want antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Door je hiertegen te beschermen kunnen antioxidanten helpen om je immuunsysteem te versterken. Daarmee kunnen op langere termijn weer ziekten worden voorkomen. 

Gember 

Hier moet je wel van houden. De één vindt het heerlijk smaken, de ander laat het liever liggen. Gember staat erom bekend dat het misselijkheid kan voorkomen. Het bevat namelijk de stof gingerol, die ervoor zorgt dat het signaal tussen de maag en het ‘braakcentrum’ in de hersenen wordt geblokkeerd.  

Gember heeft veel vergelijkbare eigenschappen als kurkuma. Zo is het ook ontstekingsremmend en heeft het dus eveneens een positief effect op het maagdarmstelsel. Waar gingerol vooral de maag kan kalmeren, kunnen de ontstekingsremmende effecten van gember juist de darmen kalmeren. De combinatie hiervan kan positieve uitwerkingen hebben op maag- en darmklachten als misselijkheid en diarree. 

Of je het nu vers of gedroogd eet, gember zit boordevol mineralen. Kalium, magnesium, koper en ijzer zijn slechts enkele van de vele mineralen waar gember rijk aan is. Omdat er ook relatief veel vitamine C en B6 in zit, kun je de immuniteit een ware boost geven. 

Kaneel  

Het geldt voor bijna alle gezonde kruiden en specerijen die we noemen, maar ook kaneel is een echte antioxidantenbom. Eén theelepel per dag geeft je al een flinke dosis, wat kaneel een ontzettend gecentreerde bron van antioxidanten maakt. Wist je dat antioxidanten ook kunnen helpen om het verouderingsproces te vertragen? 

Omdat kaneel helpt om suiker- en insulinespiegels stabiel te houden, kan het glucosepieken helpen voorkomen. Dat is gezond, maar helpt dus ook om slechte trek te voorkomen gedurende de dag. Het is eveneens ontstekingsremmend met alle gezondheidsvoordelen van dien. 

Komijn 

Het heeft een eigenzinnige smaak die niet gemakkelijk te omschrijven is en je moet er een beetje van houden. Maar als je het al niet voor de smaak doet, denk er dan tenminste eens over vanwege de vele gezondheidsvoordelen. 

Komijn is namelijk ontzettend fijn voor de spijsvertering. Het versnelt de afgifte van gal uit de lever, wat weer helpt om voedingsstoffen in de darmen te verteren. Het zit daarnaast vol ijzer. Sterker nog, er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo rijk zijn aan ijzer als komijn. Eén theelepeltje komijn staat al garant voor bijna een vijfde van je dagelijkse behoefte aan ijzer. Tot slot is ook komijn weer rijk aan antioxidanten, net als de andere gezonde kruiden en specerijen. 

Sharing is caring