Zo houd jij je FOMO onder controle!  

Inmiddels zijn we alweer even uit de lockdown en dat betekent dat alles natuurlijk alweer een tijdje is als vanouds. Oké sommige dingen nog niet maar de meeste wel. Dit kan ervoor zorgen dat jij weer last hebt van je FOMO. In dit artikel een aantal tips die ervoor zorgen dat jij je FOMO weer onder controle hebt! 

FOMO 

Wie weet heb je er nog nooit van gehoord maar FOMO staat voor the Fear Of Missing Out. Als je last hebt van FOMO ben je heel bang om dingen te missen. De angst om dingen zoals bijvoorbeeld sociale activiteiten te missen is bij deze mensen vaak groot.  

Kenmerken van FOMO 

Er zijn een aantal kenmerken die kunnen wijzen op het feit dat jij FOMO hebt hieronder hebben we er een paar beschreven:  

  • Je hebt het idee dat je iets mist als je niet bij een activiteit aanwezig bent waar wel veel anderen bij zijn (zoals vrienden, familie en/of collega’s).  
  •  Je voelt je onrustig als je een avondje niets gepland hebt. 
  • Je hebt het idee dat iedereen om je heen leuke dingen aan het doen is waar je niet aan kan deelnemen.  

3 handige tips om je FOMO onder controle te houden 

FOMO kan natuurlijk super vervelend zijn, het kan je daarnaast ook veel energie kosten. Je hebt constant het gevoel dat je dingen mist en dat je ergens niet bij bent waar je dat wel zou ‘moeten’ zijn. Hieronder geven we daarom een aantal tips die jou misschien kunnen helpen: 

Je moet nergens bij zijn  

Oké op belangrijke dingen en op afspraken die je gemaakt hebt na hoef je in principe nergens verplicht bij te zijn. Verplicht jezelf dit dan ook niet, minder streng willen zijn voor jezelf is echt de eerste en misschien ook wel gelijk de belangrijkste tip die we je willen meegeven.  

Je hebt ook rustmomenten nodig  

Naast je baan en/of huishouden is het vaak onmogelijk om alle sociale activiteiten mee te pikken. Dat lukt de meeste mensen dan ook niet en als het ze wel lukt hebben ze vaak erg weinig rustmomenten en tijd voor hun zelf. En dat terwijl je die momenten juist wel zo hard nodig hebt. Hierdoor kun je weer even opladen om zo alle drukte weer goed aan te kunnen.  

Zeg gerust eens af! 

Ook wanneer je achteraf spijt hebt dat je eigenlijk al toe hebt gezegd wat betreft een sociale activiteit is het echt niet raar om af en toe eens af te zeggen. Tijd nodig hebben voor jezelf is helemaal geen slechte reden om af te zeggen, je hoeft je daar dus ook niet voor te schamen. Wel kan het een les zijn voor jezelf om daarna niet meer zo snel ja te zeggen zodat je eerst even kan bekijken of het niet te druk is.  

Sharing is caring