Geurkaarsen, het ruikt lekker maar is het schadelijk? 

Geurkaarsen zorgen voor een gezellige sfeer en ze ruiken ook heerlijk! Maar wist je dat veel geurkaarsen slecht zijn voor je gezondheid? We kunnen je wel geruststellen, want dit geldt pas als je jarenlang vaak geurkaarsen in je huis brandt. Maar het is toch goed om te weten en de gezondere alternatieven te kennen! 

Paraffine 

Of geurkaarsen gevaarlijk zijn, hangt af van een ingrediënt. In sommige geurkaarsen zitten een bepaald soort ingrediënt, namelijk paraffine. Dit is een stofje dat is afgeleid is van aardolie, steenkool of schalieolie. Als je deze stof verbrandt, komen er giftige stoffen vrij, zoals aceton, benzeen of tolueen. Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn. 

De meeste geurkaarsen bevatten helaas paraffine, maar je loopt pas risico als je echt jarenlang kaarsen met paraffine brandt. Zo af en toe een geurkaarsje aansteken is dus geen probleem.  

Goedkoper dan de alternatieven 

De reden dat er in de meeste gevallen ondanks de ziekteverwekkende stoffen toch voor paraffine wordt gekozen, komt door de prijs. Dit stofje is simpelweg een stuk goedkoper dan de alternatieven. Bovendien zorgt paraffine ervoor dat de geur beter overkomt. 

Geurkaarsen met sojawas 

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan geurkaarsen die gemaakt zijn van sojawas. Deze bevatten geen giftige of kankerverwekkende stoffen. Daarnaast gaan deze kaarsen wel 30 tot 50 procent langer mee. Ze worden namelijk niet zo heet als paraffinekaarsen, waardoor ze langzamer smelten. 

Kaarsen met bijenwas als basis zijn een andere optie. Bovendien werken ze luchtzuiverend wanneer ze branden, omdat ze negatieve ionen vrijgeven. Hierdoor worden pollen, schimmelsporen, bacteriën en virussen uit de lucht verwijderd. Ze hebben daarnaast ook de neiging om langer te branden dan paraffine- of sojakaarsen. 

Het is ook belangrijk om te weten hoe kaarsen hun lekkere geurtje krijgen. Natuurlijke geuren worden gemaakt met etherische oliën, afgeleid van planten en bloemen. Synthetische geuren worden door de mens gemaakt, meestal uit chemicaliën op basis van aardolie. Etherische oliën vormen geen gevaar voor de gezondheid (zolang je ze niet inhaleert in hun geconcentreerde vorm). Zodra natuurlijke oliën worden geïnhaleerd, moduleren ze zichzelf opnieuw en hebben ze geen schadelijke bijwerkingen. 

Sharing is caring