Extreme kramp in de kuit, dit is de oorzaak 

Kramp in de kuiten is een veelvoorkomend probleem bij hardlopers. Het is lastig om de vraag van wat de oorzaak van de kramp in kuiten is te beantwoorden. Maar om je op weg te helpen, staan hieronder wat oorzaken waardoor het zou kunnen komen.  

Wat is kramp 

Kramp, of spierkramp is het plotseling samentrekken van alle vezels van spieren. Meestal gebeurt dit tijdens of na een inspanning. Normaal gesproken is er maar een deel van de spiervezels dat zich samentrekt. De andere spiervezels hebben dan rust. Bij kramp wordt het rusten en samentrekken afgewisseld tussen de spiervezels, zodat een spier langer aangespannen kan blijven.  

Een tekort aan mineralen 

Een te kort aan mineralen zorgt voor krampen. Op de eerste plaats gaat het dan om een tekort aan magnesium. Je kunt dit gemakkelijk verhelpen door extra magnesium te slikken.  

Kramp in je kuiten door vochtverlies 

Tijdens lange inspanningen in warm weer en vooral in marathons verlies je veel vocht en daarbij ook natrium. Probeer daarom voldoende water te drinken. Vochtverlies is namelijk een mogelijke oorzaak van kuitkrampen. Andere mogelijke oorzaken zijn een tekort aan calcium of een verstoring van de bloedsomloop.  

Te zware training 

Een extra dosis mineralen zal het probleem niet zomaar oplossen. Een gedegen training is uiteindelijk een eerste vereiste. Zo krijgen je lichaam en benen de gelegenheid te wennen aan de lange duur van de belasting. ‘Ik had zonder kramp zeker sneller kunnen lopen’, is een flauwe smoes.  

Rekken van je kuit tegen kuitkrampen 

Wat je kunt doen als je acute kramp krijgt, is rek je kuiten door de tenen in de richting van je scheenbeen te trekken of vraag iemand je daarbij te helpen. Wandel een stuk en begin dan voorzichtig weer te lopen. Het is dus ook belangrijk om voor je training goed te rekken.  

Sharing is caring