De beste stretches voor je dijen 

Het is belangrijk om je dijen te rekken en strekken, vooral voordat je aan lichaamsoefeningen begint waarbij je benen worden gebruikt. Door je dijspieren te rekken, neemt de hoeveelheid bloed die erin stroomt toe en wordt het spierweefsel losser, waardoor spanningen of scheuren worden voorkomen. Hieronder staan de beste stretchoefeningen voor je dijen.  

Bovenbeen rekken 

Oefening 1 

Trek een voet per keer omhoog naar je achterste om je quads te rekken. Buig je linkerknie zodat je voet achter je staat en pak je linkervoet in je linkerhand. Trek aan je voet en dan voel je je spieren aan de voorkant van je linkerdij rekken en losser worden. Houd je knie recht naar beneden gericht, naar de grond toe. Houd deze houding ongeveer 15 seconden vast en laat je been los als je pijn voelt in je bovenbeenspieren. Nu doe je dit ook nog met je rechterbeen. 

Oefening 2 

Ga op je buik liggen en trek één been tegelijk omhoog en naar achteren toe. Leun op je buik op een yogamatje of op vloerbedekking. Buig je linkerknie en reik naar achteren met je linkerhand. Pak je voet in je hand en trek hem omhoog totdat je hiel op je achterwerk zit. Houd je heupen naar beneden gedrukt in de vloer. Houd de rek gedurende ongeveer 15 seconden vast en laat los door je been geleidelijk aan terug naar de grond te laten zakken. 

De binnenkant van je dijen rekken 

Oefening 1 

Buig naar beneden en raak je tenen aan met je vingertoppen. Deze simpele rekoefening is een geweldige manier om de spieren aan de achterkant en binnenkant van je dijen los te maken. Laat het gewicht van je bovenlichaam, je handen en vingertoppen naar je voeten trekken. Het is prima als je vingertoppen in eerste instantie je tenen niet raken. Forceer je lichaam nooit om verder te buigen dan comfortabel is, je zou anders een spier kunnen scheuren.  

Oefening 2 

Druk je voeten tegen elkaar en open je knieën om de adductoren te rekken. Doe deze rekoefeningen als je plat op je rug ligt. Druk de zolen van je voeten tegen elkaar en buig je knieën om je voeten naar je lies te trekken. Ga door met je knieën buigen totdat je voelt dat je quadriceps uitrekt. Druk met je handen je knieën naar buiten en naar beneden toe om de binnenkant van je dijen verder te rekken. Houd deze houding ongeveer 20 seconden vast.  

Oefening 3 

Voer de vlinderhouding uit door met je voeten tegen elkaar gedrukt te gaan zitten. Dit is een meer uitdagende rek van de binnenkant van de dijen. Ga met gebogen knieën op de grond zitten. Druk je voetzolen tegen elkaar en pak de buitenkant van je voeten vast met je handen. Adem uit en breng terwijl je dit doet je hielen naar je lies. Trek je knieën voorzichtig naar de grond om de spieren van de binnenkant van je dijen te rekken. Forceer ze niet en stop als je pijn voelt. Houd de positie vast zolang het comfortabel is, ergens tussen de een en tien minuten. 

Oefening 4 

Ga liggen met je billen tegen een muur en je benen er verticaal tegenaan. Ga op de grond naast een muur thuis of in de sportschool zitten. Steek je benen in de lucht en schuif je lichaam totdat je achterste tegen de muur wordt gedrukt. Laat je hielen en de achterkant van beide benen tegen de muur zitten. Spreid je benen om je adductoren te rekken en laat ze naar de grond glijden. Breng je benen verder uit elkaar en je voeten dichter bij de grond om de rek moeilijker te maken 

Sharing is caring